Manchester City, cel mai scump lot din lume. Ce loc ocupă în top West Ham, viitoarea adversară a FCSB

Gabriel Peneș 06.09.2022, 13:56
Manchester City, cel mai scump lot din lume. Ce loc ocupă în top West Ham, viitoarea adversară a FCSB

Manchester City, cel mai scump lot din lume. Un studiu realizat de Observatorul fotbalului CIES a concluzionat că gruparea antrenată de Pep Guardiola are cea mai ridicată valoare. Studiul a analizat echipele din cele cinci mari campionate ale Europei  – Anglia, Spania, Franța, Germania și Italia – în funcţie de sumele de transfer cheltuite pentru a-i recruta pe actualii lor jucători. Un loc absolut onorabil ocupă în această ierarhie și West Ham United, viitoarea adversară a FCSB în grupele Conference League.

Manchester City, cel mai scump lot din lume

Manchester City, cel mai scump lot din lume. Premier League dă „tonul” în materie de sume cheltuite cu transferurile jucătorilor. Într-un studiu realizat de Centrul Internațional pentru Studii Sportive de la Neuchatel, specializat în statistici legate de lumea fotbalului, echipa antrenată de Pep Guardiola are valoarea însumată cea mai mare a jucătorilor din lot, scrie agerpres.ro.

Studiul CIES a clasificat echipele din cele cinci mari campionate ale Europei  – Anglia, Spania, Franța, Germania și Italia – în funcţie de sumele de transfer cheltuite pentru a-i recruta pe actualii lor jucători. Iar 4 dintre primele 5 poziții în această ierarhie sunt ocupate de cluburi din Premier League.

Manchester City are cel mai scump lot, cu 1,064 miliarde de euro, este pe primul loc, urmată de concitadina Manchester United, cu 1,001 miliarde de euro. Cele două cluburi din Manchester sunt singurele din lume care au cheltuit mai mult de un miliard de euro pentru alcătuirea lotului (incluzând bonusuri, indiferent de plata efectivă).

Manchester City, cel mai scump lot din lume. Ce loc ocupă în top West Ham, viitoarea adversară a FCSB
West Ham, viitoarea adversară a FCSB în grupele Conference League, are un lot a cărui valoare este estimată la 423 de milioane de euro

Ce loc ocupă în top West Ham, viitoarea adversară a FCSB

Chelsea Londra, cu 881 milioane de euro a urcat pe locul 3, în locul lui Paris Saint-Germain, care se află acum pe locul 4, cu 847 milioane de euro. Pe poziţia a 5-a este Liverpool, cu 777 de milioane de euro.

Top 10 este completat de Real Madrid (721 milioane de euro), FC Barcelona (626 milioane de euro), Arsenal Londra (534 milioane de euro), Tottenham Hotspur (519 milioane de euro) şi Atletico Madrid (502 milioane de euro).

Pe locul 11 este Bayern Munchen (499 de milioane de euro), urmată de Newcastle United (481 de milioane de euro) și de  Juventus Torino (473 de milioane de euro). Remarcabil, West Ham United, viitoarea adversară a FCSB în grupele Champions League, ocupă locul 14 al topului, cu 423 de milioane de euro, conform sursei citate.

Câți bani pune la bătaie UEFA pentru Champions League

În acest an, UEFA a ridicat miza financiară pentru Champions League, în dorința de a preîntâmpina inițiative de tipul creării Superligii europene, o inițiativă eșuată până acum a celor mai mari 12 cluburi. Forul european a alocat în acest an două miliarde de euro pentru echipele care vor participa în Champions League.

Calificarea în grupele competiției aduce 15,64 milioane de euro, pentru fiecare dintre cele 32 de cluburi. Ca o comparație, echipele românești care au ajuns în grupele Europa Conference League, FCSB și CFR Cluj, au asigurate aproape trei milioane de euro, de cinci ori mai puțin.

O victorie în grupe aduce 2,8 milioane pentru o victorie și 930.000 de euro pentru o remiză. Echipele care ajung în optimile de finală vor primi 9,6 milioane de euro, 10,6 milioane pentru calificarea în „sferturi”, 12,5 milioane în plus pentru semifinală și 15,5 milioane pentru atingerea marii finale.

Clubul campion va câștiga încă 4,5 milioane de euro, dar și 3,5 milioane de euro pentru participarea la Supercupa Europei. Astfel, câștigătoarea actualei ediții a Champions League ar putea încasa doar de la UEFA aproape 90 de milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....