Mâncare de prune uscate: rețeta perfectă dacă obișnuiești să ții post des

Daria Petrescu / 29.05.2020, 18:25
Mâncare de prune uscate: rețeta perfectă dacă obișnuiești să ții post des

Probabil sunt mulți care au auzit de această mâncare de prune uscate. Este unul dintre cekle mai populare preparate și se gătește în special în postul Paștelui. Sigur că, o puteți pregăti în orice altă perioadă din an. În cazul în care nu ați încercat, vă prezentăm mai jos ingredientele și modul de preparare. Trebuie doar să urmăriți toți pașii pentru ca mânarea să iasă perfect.

Ingrediente mâncare de prune uscate

1 kg prune uscate

400 ml apă

50 ml vin alb

2 linguri cu făină

6 linguri zahăr

50 ml ulei

1 ceapă

un vârf de cuțit de sare

o linguriță rasă cu pudră de vanilie

Mod de preparare:

După ce îndepărtăm resturile de codițe, punem prunele în apă fierbinte, le lăsăm 30 minute să se hidrateze, apoi scurgem apă și o aruncăm.

Clătim prunele în altă apă călduță și scurgem apă foarte bine. Tocăm ceapă mărunt și o călim în 50 ml ulei, la foc mic, până capătă aspect străveziu.

Adăugăm 2 linguri de făină, amestecăm totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apă. Când sosul se îngroașă și devine omogen adăugăm prunele, apoi vinul, puțină sare, o linguriță rasă de pudra de vanilie și zahărul caramelizat stins cu o ceșcuță de apă.

Fierbem totul 5 minute, apoi stingem focul. Mâncărică astfel preparată este delicioasă și o putem servi atât caldă, cât și rece, potrivit Bucătăraș.ro.

Beneficiile prunelor:

-Prunele sunt considerate miracole pentru sănătate. Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic.

Aceștia au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.

-Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului.

Prunele au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzaţia de stres, dar şi pentru că sunt un aliat de încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.

Prunele sunt o sursă bună de vitamina C
Prunele sunt o sursă bună de vitamina C

-Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

-Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.

-O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

-Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI