Mai mulți tineri moldoveni, duși de Partidul Șor în Turcia. Sunt instruiți pentru a învăța cum să provoace dezordine la proteste

Elena Avramescu 07.03.2023, 11:51
Mai mulți tineri moldoveni, duși de Partidul Șor în Turcia. Sunt instruiți pentru a învăța cum să provoace dezordine la proteste

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a spus că în jur de 80 de tineri din Republica Moldova au fost transportaţi de Partidul Şor (prorus) pentru o așa zisă vacanță de trei zile în staţiunea Belek din Turcia, însă scopul principal este a fi instruiţi în tehnici de provocare a dezordinii în masă în timpul protestelor.

Motivul pentru care tinerii moldoveni au fost duși în Turcia

Igor Grosu a vorbit în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova că trimiterea acestor tineri la instrucţie în Turcia face parte din scenariul Kremlinului de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, mergând până la „organizarea unei lovituri de stat”, cu ajutorul politicienilor corupţi din Republica Moldova.

„Este vorba de un parteneriat între politicieni corupţi din Republica Moldova, o grupare criminală sub paravanul Partidului Şor şi Kremlin. Ei nu pot accepta că noi am decis să fim parte a lumii civilizate, parte a UE. Nu le plac schimbările care se produc în Republica Moldova.

Scopul lor este să scape de justiţie, dar noi vom ajunge la condamnări, vor fi confiscate bunurile lor şi întorşi banii pe care i-au furat”, a declarat Igor Grosu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), care este ferm convins că protestele puse la cale de aşa-zisa „Mişcare pentru Popor” ar fi coordonate cu Moscova.

Bărbatul a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, după care a fost dat în urmărire internaţională deoarece ce a fugit din ţară.

„Structurile noastre de forţă, de securitate şi ordine publică cunosc despre aceasta. Slavă Domnului, avem prieteni care ne ajută şi ne vor ajuta în continuare, pentru a nu permite acestor indivizi, bandiţi certaţi cu legea, să scape de justiţie. Scopul lor e să fugă de justiţie, să ţină situaţia conservată, iar Federaţia Rusă, Kremlinul, tot timpul a mizat pe politicieni corupţi. Pentru că sunt vulnerabili şi îşi vând şi ţara, şi mama, şi tot”, a spus preşedintele parlamentului moldovean.

Mai multi tineri moldoveni, dusi de Partidul Sor in Turcia
protest in Republica Moldova

Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS) de la Chişinău a ținut să precizeze că ştie ce au făcut tinerii respectivi în Turcia, precum și banii care urmau să fie aduşi din afara ţării pentru proteste. În acest fel se confirmă anunţul făcut cu trei săptămâni în urmă de preşedintele Maia Sandu privind existenţa unor planuri ale Moscovei privind destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova.

Încă de când a început războiul în Ucraina, în contextul stării de urgenţă instituite de atunci în Republica Moldova, la trecerea frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate, au explicat reprezentanţi ai poliţiei de frontieră, fără să se refere în speţă la cazul pasagerilor veniţi de la Istanbul.

Astfel că niciun cetăţean moldovean nu a fost reţinut luni pe aeroportul din Chişinău, însă patru cetăţeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova pe motiv de neîntrunire a condiţiilor de intrare pe teritoriul ţării.

„În scopul protecţiei securităţii naţionale şi a ordinii constituţionale, SIS verifică informaţia cu privire la mai multe grupuri de cetăţeni ai Republicii Moldova care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele ţării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă şi a altor acţiuni radicale menite sa destabilizeze situaţia internă din Republica Moldova”, au notat responsabili SIS pentru TV8.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...