Crește tensiunea în Republica Moldova. Rusia, acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat

Mihnea Tălău 26.02.2023, 22:33
Crește tensiunea în Republica Moldova. Rusia, acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat

Tensiunile cresc în Moldova, unde Rusia a fost acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat care ar putea antrena națiunea în războiul Kremlinului. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a alimenta tulburările pe fondul unei perioade de instabilitate politică, reluând avertismente similare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Casa Albă a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra unui teritoriu pro-rusesc din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind temerile că el creează un pretext pentru o anexare în stilul Crimeei, scrie CNN.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Sandu în marja călătoriei sale la Varșovia săptămâna trecută, marcând aniversarea unui an de la invazia Rusiei.

Deși nu există niciun semn că acesta a acceptat invitația sa de a o vizita, Casa Albă a declarat că a reafirmat sprijinul pentru „suveranitatea și integritatea teritorială” a Republicii Moldova.

La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că serviciile secrete ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a unei situații politice deja volatile în Moldova.

Recenta demisie a prim-ministrului țării a urmat unei perioade de crize continue, condusă de creșterea prețurilor la gaze și de o inflație foarte mare. Noul prim-ministru moldovean a continuat demersul pro-UE al guvernului, dar de atunci au avut loc proteste pro-ruse în capitala Chișinău, susținute de un partid politic minoritar pro-Moscova.

Maia Sandu, acuzații la adresa Rusia

Pe fondul tensiunilor, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o acuzație directă potrivit căreia Rusia încearcă să profite de situație.

 

Armele pe care Republica Moldova le cere de la NATO. Maia Sandu spune ca doar asa de poate apara de Rusia

Sandu a declarat că toamna trecută guvernul a planificat „o serie de acțiuni în care sunt implicați sabotori care au urmat o pregătire militară și sunt deghizați în civili pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici”.

De asemenea, Sandu a afirmat că indivizi deghizați în „așa-zisa opoziție” urmau să încerce să forțeze o schimbare de putere la Chișinău prin „acțiuni violente”.

„Este clar că aceste amenințări din partea Rusiei și apetitul pentru escaladarea războiului față de noi este foarte mare.

Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina de război. Suntem încă o țară mică, care are încă o economie subdezvoltată, iar asta creează multă presiune”. a declarat Iulian Groza, fost ministru adjunct de externe al Republicii Moldova și în prezent director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene cu sediul la Chișinău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...