Mai multe zile libere pentru aceşti români. E o schimbare uriaşă, e vorba de două săptămâni în plus

Badea Violeta 06.05.2022, 16:14
Mai multe zile libere pentru aceşti români. E o schimbare uriaşă, e vorba de două săptămâni în plus

Veste bună pentru această categorie de români! Conform unei hotărâri de Guvern, aceste persoane vor beneficia de zile libere de la stat. Schimbarea este una de bun augur, ținând cont că este vorba de o perioadă de două săptămâni. Despre ce categorie de români este vorba veți afla din rândurile următoare!

E oficial. Se dau zile libere pentru acești români

Anunț important pentru părinții din țara noastră. O hotărâre de Guvern ce conține metodologia de funcționare a creșelor a apărut, de curând, în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, firmele din România vor fi obligate să acorde zile libere angajaților care au copii pe  care i-a înscris la creșă.

Astfel, părinții vor putea să le fie alături micuților timp de două săptămâni, după ce i-au înscris la creșă sau în unitatea de educație timpurie, în timpul programului unității, mai exact în maximum zece zile lucrătoare, potrivit avocatnet.ro.

Precizăm că structura anului școlar pentru creșe este similară cu cea a învățământul preșcolar. Așadar, aceste unități de educație au posibilitatea să își suspende temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, timp de 30 de zile pe an pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

De asemenea, activitatea creșelor se poate restrânge în perioada vacanțelor, în funcție de cererile primite din partea părinților și cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice.

Parintii vor putea sa-si insoteasca copiii la cresa
Parintii vor putea sa-si insoteasca copiii la cresa

Acte necesare pentru înscrierea copilului la creşă

Pentru a-și înscrie micuții la creșă, părinții vor avea nevoie de actele de identitate ale lor și ale copiilor, dar și de o adeverință de angajat. La înscrierea în creșele de stat nu se percepe o taxă de înscriere.

Refuzul înscrierii unui copil pe criterii discriminatorii (rasă, naționalitatea, etnie, limbă, religie, dizabilitate sau apartenența la o categoria defavorizată) este complet interzis.

La fel ca în cazul grădiniţelor, creşele pot avea program normal de cinci ore pe zi sau prelungit, mai exact de zece ore. Numărul micuților va varia în funcție de nivelul grupei de creșă, așadar:

– grupa mică (de la 0 la 12 luni) – are în jur de șapte copii, dar nu mai puțin de cinci și nu mai mult de nouă;

– grupa mijlocie (de la 13 la 24 de luni) – are în jur de 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 15;

– grupa mare (de la 25 la 36 de luni) – are în jur de 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 20.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...