Părinții primesc mai multe zile libere: în ce condiții pot sta acasă atunci când școlile sunt închise

Claudiu Surmei 03.07.2019, 16:57
Părinții primesc mai multe zile libere: în ce condiții pot sta acasă atunci când școlile sunt închise

Un proiect de lege prevede mai multe zile libere pentru părinții care își doresc să stea acasă atunci când școlile se închid din anumite motive. Inițiativa legislativă e depusă la Parlament, dar menționează mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească aceștia.

ACTUALIZARE: Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, 3 iulie, de Senat – în calitate de primă Cameră sesizată. Părinții își pot lua liber atunci când școlile sunt închise temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decise de către autorități.


Un proiect de lege, depus la Parlament în luna martie, prevede zile libere pentru părinții care vor să stea acasă cu copiii atunci când școlile sunt închise din anumite motive. Sunt menționate aici situațiile în care unitățile de învățământ se închid din cauza vremii sau alte situații care nu permit desfășuarea cursurilor.

Există însă și unele condiții. Dacă sunt îndeplinite, atunci angajatorii vor fi nevoiți să le acorde părinților liber, indiferent dacă aceștia lucrează în sistemul bugetar sau la privat.

Zile libere pentru părinți: care sunt condițiile

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament de partidele aflate la puteren, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați.

Și la acest capitol sunt menționate și situațiile în care se poate acest lucru: ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

De menționat, însă, că aceste prevederi se aplică părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, precum și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. Părintele căruia i se acordă o zi liberă are dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învățământ respective.

Zilele libere se acordă la cererea unui dintre părinți, pe baza unei declarații pe propria răspundere, depusă la angajator. Practic, se trimite o cerere similară celei de concediu. După depunerea acestui proiect la Senat, și opoziția a venit cu un proiect de lege similar.

Prevederile sunt aceleași, numai că vârsta copilului pentru care părinții își pot lua liber este de maximum 10 ani.  Ambele proiectele vor fi discutate, cel mai probabil, în sesiunea parlamentară din toamnă.

Urmăriți Impact.ro și pe