Inspectorii ANPC au efectuat controale în trei magazine de la munte și au găsit o mulțime de nereguli. Carne stricată, legume și fructe mucegăite și alimente vechi au fost motivele pentru care comercianții au primit amenzi usturătoare în prag de Sărbători, iar unele produse au fost retrase de la vânzare și unele sectoare de magazine închise temporar.
ANPC a efectuat mai multe controale în magazinele de pe Valea Prahovei, iar neregulile descoperite au atras sancțiuni importante. Unele sectoare ale magazinelor în care au fost găsite nereguli au fost închise, iar produsele retrase de la vânzare. De exemplu, vitrinele cu mâncare din magazinele Profi nu mai sunt deschise pentru public, din cauza neregulilor descoperite de inspectori, iar măcelăria din incinta magazinului Penny a fost închisă temporar.
Printre neregulile pe care le-au găsit inspectorii sanitari în magazinele de pe Valea Prahovei se numără: rugină, fructe și legume stricate, vitrine frigorifice murdare, spații de depozitare insalubre etc. Controalele au fost efectuale în magazine care aparțin lanțurilor Penny, Profi și Carrefour, din Bușteni și Predeal, zone tranzitate de mulți turiști în această perioadă.
Inspectorii ANPC au dat în total patru amenzi, în valoare de 53.000 de lei, pe lângă decizia de a închide temporar sectoarele din magazinele menționate și de a retrage de la vânzare alimentele cu probleme.
Produsele care au fost descoperite depozitate neconform sau alterate ori cu termenul de valabilitate depășit au fost retrase ori oprite de la comercializare temporar. Inspectorii au dispus retragerea de la vânzare a peste 150 de kilograme de mâncare. Alte 400 de kilograme de produse alimentare au fost oprite temporar de la vânzare, până când neregulile vor fi soluționate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au constatat mai multe abateri de la lege, cele mai importante dintre acestea fiind:
– utilizarea, la raionul de vitrină asistată – a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi de prezentare a mărfii conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse
– existența unor ventilatoare ale vitrinelor frigorifice care aveau depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție a ventilatorului, urme de mucegai, și de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei. Având în vedere că în vitrina aerul este recirculat permanent cu ajutorul ventilatoarelor insalubre și neigienizate, produsele alimentare neambalate (vrac) și cele care sunt desfăcute in vederea comercializării la sută de grame, sunt supuse riscului de a se contantamina, devenind astfel produse alimentare nesigure pentru consumatori
– comercializarea de legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman
– utilizarea unor vitrine frigorifice la diverse raioane (zarzavat, congelate etc.) și a unor spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte. se arată într-un comunicat publicat de ANPC pe Facebook.