Mai are șanse România să fie primită în Schengen? Eurodeputat: „Este nevoie de o strategie coerentă la nivelul instituțiilor responsabile”

Gabriela del Pupo 13.04.2023, 11:14
Mai are șanse România să fie primită în Schengen? Eurodeputat: „Este nevoie de o strategie coerentă la nivelul instituțiilor responsabile”

Eurodeputatul Victor Negrescu a avut întâlniri cu responsabilii de dosarul Schengen din cadrul Președinției Suediei la Consiliul UE privind aderarea României la zona de liberă circulație. Agenda pentru următoarele întâlniri depinde de oficialii suedezi care trebuie să includă pe ordinea de zi a Consiliului această temă. Discuții au avut loc și la București săptămâna aceasta unde premierul Nicolae Ciucă l-a primit pe Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, aflat în vizită oficială în România. Premierul a argumentat importanța intrării României în Schengen prin posibilitatea ca țările UE să poată ajuta mai eficient Republica Moldova sau Ucraina.

„Urmează o serie de reuniuni și întâlniri cheie pentru a determina șansele viitoare de aderare ale României”

Europarlamentarul Victor Negrescu a discutat săptămâna aceasta cu responsabilii de dosarul Schengen din cadrul Președinției Suediei la Consiliul UE despre aderarea României la zona de liberă circulație. Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat că perioada rămasă până la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din luna iunie va avea un rol determinant pentru perspectiva aderării țării noastre la zona de liberă circulație și a făcut apel la instituțiile responsabile pentru a dezvolta o strategie concretă în acest sens, se transmite într-un comunicat.

”Am discutat săptămâna aceasta cu secretarul de stat suedez Charlotte Kugelberg, responsabil de dosarele europene referitoare la spațiul Schengen, pentru a afla direct de la Președinția în exercițiu a Consiliului UE care este perspectiva reală privind aderarea României la zona de liberă circulație.
Urmează până la viitorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne din iunie o serie de reuniuni și întâlniri cheie pentru a determina șansele viitoare de aderare ale României, dar, pentru a realiza acest deziderat, este nevoie de o strategie coerentă la nivelul instituțiilor responsabile.
Nu abandonăm lupta pentru drepturile românilor!”, a menționat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Încă de la începutul acestui an, eurodeputatul Victor Negrescu a întreprins noi demersuri în sprijinul acestui deziderat național, cu scopul de a menține subiectul în rândul priorităților agendei europene, printre acțiunile sale numărându-se discuții constructive purtate cu oficiali europeni, inclusiv reprezentanți ai Comisiei Europene, Olandei, Austriei și Spaniei.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu, anunt de ultima ora
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu

„Va facilita in extenso eforturile care se fac la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi Republica Moldova”

În cadrul întâlnirilor de la București Nicolae Ciucă a punctat importanța unui vot unanim pentru România și Bulgaria și în contextul în care Uniunea Europeană va trebui să ajute statele de pe Flancul Estic în perioada următoare. Premierul spune că nu doar circulația liberă a persoanelor este un avantaj al aderării la spațiul Schengen ci și a afacerilor sau serviciilor. Totuși, semnalele pentru o reluare a discuțiilor nu sunt încă pozitive și abia în vară subiectul ar putea fi pus pe agenda Consiliului UE.

„Am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivel european. Şi, odată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de sprijin al tuturor ţărilor de pe Flancul Estic, precum şi al Ucrainei şi Republicii Moldova. (…) Doresc să vorbesc şi despre aspectul pe care l-am explicat domnului comisar în legătură cu relevanţa pe care ţara noastră ar căpăta-o în momentul în care ar deveni membru Schengen. Nu există niciun fel de dubiu că aici nu este vorba doar de libertatea de mişcare a cetăţenilor, aici discutăm de libertatea de mişcare a afacerilor şi a serviciilor, aspect care într-adevăr va facilita in extenso eforturile care se fac la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...