MAE a oprit accesul a mai multor spioni ruși în România: „Niște indivizi care funcționează sub acoperirea de jurnaliști ai postului rus de televiziune”

Elena Avramescu 26.09.2022, 07:00
MAE a oprit accesul a mai multor spioni ruși în România: „Niște indivizi care funcționează sub acoperirea de jurnaliști ai postului rus de televiziune”

Un număr de 14 jurnaliști, suspecți pentru acțiuni de spionaj, au fost împiedicați să mai ajungă la o conferință internațională pe telecomunicații organizată la București, asta după ce MAE a decis să le retragă vizele. Pentru participarea la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Bucureşti au fost acordate vize tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă, în număr de 17, însă la scurt timp după 14 dintre acestea au fost revocate.

Spionii ruși, opriți înainte de a intra în România

Această decizie de ultimă oră a autorităților de la București s-a petrecut după ce MAE a luat decizie de a revoca vizele pentru jurnalişti ai Russia Today „notificaţi abuziv“ ca fiind oficiali ruși.

La scurt timp după ce s-a petrecut asta, Moscova a denunțat acțiunea Bucureștiului de a revoca vizele pentru 14 cetățeni ruși care, conform Kremlinului, urmau să ajungă la întâlnirea ITU ce este programată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

„România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a declarat Maria Zaharova, urtător de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, care nu s-a oprit aici și a acuzat România că nu face altceva decât să îndeplinească ordinea politică a Washingtonului.

MAE a oprit intrarea a 14 spioni rusi in Romania
Maria Zaharova

MAE România a ținut să vină cu precizări importante, spunând că decizia a fost luată deoarece din delegația rusă formată din 17 persoane care urma să fie prezentă la Conferința ITU, 14 erau jurnaliști ai Russia Today. Astfel că Rusia a decis să ofere identități profesionale false pentru cei 14 jurnaliști ai postului de propagandă iar în acest fel vizele au fost anulate de către România din considerente de securitate națională.

„Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media“, a notat MAE.

Nu trebuie uitat faptul că Russia Today, un organ de propagandă a Kremlinului, a fost complet interzis în UE din cauza războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. A fost înființat în 2005 deoarece autoritățile din Moscova își doreau nespus un mijloc de comunicare în masă, scopul principal fiind acela ca Rusia să sublinieze eșecurile Occidentului, cum ar fi cele de inegalități, rasism și abuz de putere.

Se pare că jurnaliștii erau niște persoane care își doreau să desfășoare operațiuni de spionaj în România, conform spuselor lui Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informații,

„Au existat o serie de informații despre statutul lor real, de faptul că sunt niște indivizi care funcționează sub acoperirea de jurnaliști ai postului rus de televiziune. Oricum, rușii folosesc destul de des aşa-zişi jurnaliști în operațiuni de spionaj pentru că au ajuns la concluzia că prin acest statut ei au acces facil în mai multe instituții din țările democratice, tocmai pentru că acestea respectă dreptul cetățenilor la informare. Ei sunt ori agenți acoperiți, dar mai degrabă colaboratori pe diverse misiuni.

Repet, folosirea jurnaliștilor ruși în acțiuni de spionaj este des întâlnită, iar utilizarea acestora sub acoperirea de funcționari guvernamentali face parte uneori din tiparul utilizat de Serviciul Federal de Securitate condus de Kremlin”, a spus Costin Georgescu.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...