Patru jurnaliști din Rusia, condamnați la muncă silnică. De ce au deranjat conducerea statului

Ioana Bucur 13.04.2022, 10:41
Patru jurnaliști din Rusia, condamnați la muncă silnică. De ce au deranjat conducerea statului

În urma unei decizii a Tribunalului Dorogomilovski din Moscova, patru jurnaliști din Rusia au fost condamnați la doi ani de muncă silnică. Arestați încă din aprilie 2021, au fost ținuți, până acum, în arest la domiciuliu, având voie să părăsească locuința doar două ore pe zi, într-un anumit interval, și li s-a interzis accesul la internet. La ieșirea din sala de judecată, au fost aplaudați de oamenii strânși să îi vadă.

Jurnaliști din Rusia, condamnați la muncă silnică

După ce au petrecut un an în arest la domiciliu, Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova, Armen Aramian și Natalia Tișkevici și-au aflat sentința. Tribunalul Dorogomilovski din Moscova i-a condamnat pe cei patru jurnaliști din Rusia la muncă silnică, pe o perioadă de doi ani.

Cei patru erau editori la publicația studențească Doxa când au fost arestați în aprilie 2021, în urma publicării unui material video în care condamnau acțiunile autorităților ruse împotriva studenților care au participat la mitinguri de susținere pentru Alexei Navalnîi.

Au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu, perioadă în care nu au avut acces la internet și au fost obligați să pună punct oricărei colaborări cu publicația Doxa. Aveau voie să își părărească locuința doar două ore pe zi, în anumite intervale orare.

Instanța i-a declarat vinovați de instigare a adolescenților la proteste. În plus, judecătorul le-a interzis să mai administreze site-uri pentru o perioadă de trei ani.

Cei patru jurnaliști ar mai avea de executat doar șase luni din condamnarea de doi ani, în condițiile în care, potrivit Doxa, fiecare zi de arest sau detenție la domiciliu ar trebui să fie calculată drept o zi și jumătate de muncă silnică.

„Vă mulțumim”

La ieșirea din Tribunalul Dorogomilovski din Moscova, Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova, Armen Aramian și Natalia Tișkevici au fost întâmpinați de mai mulți susținători care i-au aplaudat. Cei patru jurnaliști le-au mulțumit pentru sprijin.

La începutul lunii aprilie, aproape două sute de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de organizația non-guvernamentală OVD-Info.

„Peste 178 de persoane au fost arestate în 15 oraşe din Rusia”, a precizat ONG-ul, într-un comunicat.

Pe 2 aprilie, la Moscova, un sit-in împotriva intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina a început la ora 11.00 GMT, în parcul Zariadie, la umbra Kremlinului. La scurt timp după startul protestului, poliţia a început să aresteze persoanele aşezate pe bănci. Forțele de ordine au arestat cel puțin 20 de persoane. Scene similare s-au petrecut și la Sankt Petersburg.

Protestele sit-in împotriva războiului din Ucraina fuseseră anunţate pe platformele de social media pentru ziua de sâmbătă, 2 aprilie, în 30 de oraşe din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...