Lux într-un cămin de bătrâni din Suceava. De la 1 august pot beneficia de saună, jacuzzi sau chiar sală de fitness

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 28.06.2021, 10:16
Lux într-un cămin de bătrâni din Suceava. De la 1 august pot beneficia de saună, jacuzzi sau chiar sală de fitness

Lux într-un cămin de bătrâni din Suceava. Căminul se găsește La Ştefăneşti, în nordul judeţului Botoşani, și este locul unde peste 150 de bătrâni vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre pentru îngrijire din nordul Moldovei. Bătrânii se vor bucura de asistenţă medicală, de o bază de tratament, dar şi de relaxare cu saună şi jacuzzi.

Lux într-un cămin de bătrâni din Suceava

Se pare că, în România, trăiesc peste 3.5 milioane de persoane cu vârsta trecută de 65 de ani. Însă dintre aceştia, doar jumătate beneficiază de o anumită formă de îngrijire. Fără îndoială, cea mai gravă situaţie este în mediul rural, acolo unde majoritatea bătrânilor sunt săraci şi singuri iar 90% dintre primăriile de comună nu au nici măcar un angajat care să se ocupe strict de problemele persoanelor vârstnice.

În plus, în Botoşani, problemele sunt şi mai mari, deoarece satele sunt îmbătrânite și locuite de vârstnici cu afecţiuni cronice, majoritatea cu pensii de CAP, extrem de mici. Pe lângă asta, locuiesc într-o zonă cu puţini medici de familii şi absolut nicio facilitate de tratament. Însă cele mai grave situaţii sunt pe malurile Prutului din cauza depărtării de municipiul Botoşani, singurul care poate oferi servicii medicale şi de recuperare.

Din aceste motive, la Ştefăneşti, o fostă comună de pe malurile Prutului, transformată în oraş după 2004, autorităţile locale au decis să investească aproximativ 4 milioane de lei, din fonduri europene, într-un centru de zi şi o unitate mobilă de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici. Bătrânii de la Ştefăneşti, vor beneficia, începând cu 1 august, de condiţii de lux, vor avea inclusiv saună, jacuzzi sau centru de recuperare pentru boli cronice.

Lux intr-un camin de batrani din Suceava
Camin de batrani din Suceava

Şi în Ştefăneşti, ca şi în restul zonei procentul populaţiei îmbătrânite este în creştere iar acest aspect a devenit tot mai evident în ultimii ani. Au şi ei dreptul să fie fericiţi, să aibă condiţii, măcar acum după o viaţă de muncă grea, a spus Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti.

Pe lângă toate acestea, există şi facilităţi de lux, de care mulţi localnici nici nu au auzit vreodată. Vorbim despre o saună, un jacuzzi dar şi de o sală de kinetoterapie unde vârstnicii pot face recuperare.

Vor putea beneficia de servicii aici 50 de persoane în acelaşi timp. Este pentru vârstnici cu probleme cronice, chiar cei cu capacitate redusă de deplasare, de care nu are cine să aibă grijă şi duc o viaţă grea. Vrem efectiv să le îmbunătăţim calitatea vieţii. Şi aici pot socializa, are cine să aibă grijă de ei, a mai spus primarul din Ştefăneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...