EXCLUSIV

Lupta cu dependența de jocuri de noroc devine acerbă. Se cere interzicerea reclamelor și a păcănelelor în jurul școlilor sau bisericilor

Gabriela del Pupo 21.11.2022, 18:11
Lupta cu dependența de jocuri de noroc devine acerbă. Se cere interzicerea reclamelor și a păcănelelor în jurul școlilor sau bisericilor

Dependența de jocuri de noroc crează an de an tot mai multe victime. Atât societatea civilă cât și un partid de opoziție au pornit o adevărată luptă împotriva fenomenului dependenței de jocuri de noroc. Inițiativele presupun interzicerea închirierii de spații pentru astfel de activități în proximitatea școlilor dar și cenzurarea reclamelor pe TV sau online.

Impact.ro a stat de vorbă cu unul dintre inițiatorii pachetului legislativ și cu un reprezentant al ONG-ului Declic, care a lansat o petiție în sensul descurajării reclamelor la aceste activități.

„Am citit părerile psihologilor și psihiatrilor care spun că cei mai vulnerabili sunt tinerii”

Mesajele din reclame, văzute iar și iar, sunt cele care îi atrag pe tineri în capcana dependenței jocurilor de noroc, spun reprezentanții organizației Declic. Și distrug șansele jucătorilor dependenți de a se vindeca. Aceștia au lansat o petiție  prin care cer interzicerea reclamei la jocuri de noroc și pariuri, după modelul din Republica Moldova care a făcut asta anul trecut. Organizația spune că este o soluție bună pentru a-i proteja pe tineri și pe cei vulnerabili de capcana dependenței.

Ana Racheleanu consideră că tocmai reclamele atrag tinerii înspre astfel de activități, dar spune că petiția nu vine în urma pachetului legislativ ci este doar o coincidență.

„Nu au nici o legătură cele două inițiative. Campania pe care am lansat-o este pentru interzicerea tuturor tipurilor de publicitate pentru jocurile de noroc și pariuri sportive. Am citit părerile psihologilor și psihiatrilor care spun că cei mai vulnerabili, la crearea unei dependențe, sunt tinerii care încearcă să se vindece și există exemplul Republicii Moldova care anul trecut a interzis acest tip de publicitate, din aceleași motive.

Tipul acesta de publicitate este extrem de periculos, publicitatea la pariuri sportive este permisă în timpul competițiilor sportive iar cea de la jocuri de noroc este permisă doar după ora 22.00.

S-a întâmplat să fie la scurt timp cele două inițiative, nu există date pentru cei care se confruntă cu această dependență, există doar un studiu plătit de casele de pariuri din 2016, în afară de acesta nu știm dimensiunea fenomenului.”, spune reprezentantul Declic.

Aceasta a mai menționat și de o încercarea a autorităților, punctată de altfel și de USR, de a opri acest fenomen, însă fără succes. Problema dependenței de jocuri de noroc în rândul minorilor a fost observată și de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care a organizat, în anul 2019, o structură distinctă, respectiv Serviciul Promovare Joc Responsabil. În anul 2020, au fost scoase la concurs un număr de posturi din cadrul acestui serviciu, însă ca urmare a pandemiei de COVID-19, Oficiul a decis anularea concursului.

pacanele

USR are un pachet de măsuri pregătit tot în acest sens

Deputații USR Diana Stoica și Filip Havârneanu au depus un proiect de lege pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din apropierea școlilor, locurilor de joacă pentru copii, dar și centrelor culturale, spitalelor și bisericilor. Inițiativa USR vine ca răspuns la creșterea numărului de persoane cu dependență de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor.

„Noi venim cu un pachet mai mare care presupune mai multe inițiative legislative printre care și interzicerea reclamelor. În momentul acesta am depus inițiativa care presupune interzicerea unor astfel de activități în jurul școlilor sau a locurilor de joacă, urmează cel cu reclamele, doar pe niște chestiuni minore mai sunt discuții în grup”, spune Filip Havârneanu.

Primul proiect legislativ ar viza o lege în sensul interzicerii unor astfel de activități în proximitatea școlilor.

„Proiectul pe care l-am depus își propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta așa-numitele păcănele din proximitatea școlilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităților de învățământ și sunt un exemplu negativ pentru toți elevii. Cunoaștem situații în care elevii ies și în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc și nimeni nu acționează”, afirmă Filip Havârneanu, deputat USR și membru în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.

O altă inițiatoare a legii spune că nu este un fenomen de ignorat, deși, după cum menționam și mai sus, studiile nu sunt relevante în acest sens.

„E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toții cazul unei primărițe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile să ia niște decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul școlilor păcănele. Proiectul depus astăzi este un prim-proiect dintr-un pachet mai amplu pe care îl pregătim în scopul protejării populației de această patimă”, declară Diana Stoica, deputat USR și membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.

Legislația în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităților de învățământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor și bisericilor. Proiectul USR propune ca interdicția să fie extinsă și pe o rază de 300 de metri față de acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...