EXCLUSIV

Este eficientă măsura de acordare a tichetelor sociale pentru categorii vulnerabile? USR: „Principiul pentru care milităm este ca la angajat să fie lăsați mai mulți bani”

Gabriela del Pupo 10.11.2022, 16:16
Este eficientă măsura de acordare a tichetelor sociale pentru categorii vulnerabile? USR: „Principiul pentru care milităm este ca la angajat să fie lăsați mai mulți bani”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat în urmă cu doar câteva zile că se are în vedere introducerea de noi vouchere sociale pentru românii care se află într-o situație vulnerabilă. Aceste ajutoare ar urma să fie folosite atât pentru plata facturilor la energie, cât și pentru achiziționarea unor aparate electrocasnice cu consum redus de energie. De asemenea măsura acordării de tichete sociale pentru hrană ar urma să fie prelungită până la jumătatea anului viitor după ce va fi discutată în coaliție. De asemenea tot astăzi au început să fie distribuite pachetele de hrană de care beneficiază peste un milion de români. Impact.ro a cerut însă și opinia unui reprezentant al opoziției în privința eficienței unei astfel de măsuri de ajutor. Senatoarea USR Simona Spătaru este de părere că un sprijin de genul acesta îți arată efectele doar pe termen scurt.

„Cine muncește, să câștige din ce în ce mai bine”

Anul acesta aproximativ 2,5 milioane de persoane au beneficiat de ajutorul de 250 de lei acordat sub forma tichetelor sociale o dată la 2 luni. Efectul inflației însă, care a ajuns să fie resimțită la coșul de cumpărături într-un procent de 30% sau chiar 40%, afectează toți românii. Partidele din opoziție au atras atenția încă de anul trecut că o soluție ușor de aplicat, scăderea taxelor, ar fi salvatoare în mai multe domenii, de la energie sau carburanți, până la salarizare. În state mai bogate decât România, cum sunt Norvegia și Portugalia, taxele pe un salariu net de 1.000 de euro sunt mai mici decât la noi, ajungând pe la 700 euro. Și la vecinii noștri din UE taxele sunt mai mici la un salariu net de 1.000 de euro: circa 532 de euro în Bulgaria și 699 de euro în Ungaria, conform unei analize Accace, realizate anul acesta.

„Tichetele sociale sunt forme de sprijin pentru categoriile vulnerabile, dar oferă doar o protecție temporară. Problemele de fond rămân aceleași și prin urmare acești oameni nu sunt scoși din sărăcie.

USR a insistat pentru taxe zero pe salariu minim. Principiul pentru care milităm este ca la angajat să fie lăsați mai mulți bani. Cine muncește, să câștige din ce în ce mai bine.
De asemenea, observăm că firmele din România și-au luat țeapă de la Guvern. Au fost scoase din schema de plafonare majoritatea dintre ele și acum riscă să se închidă. USR a propus un credit fiscal pentru companii în cuantumul a 50% din creșterea de preț la energie raportată la luna ianuarie 2022.
Deci am propus să aplicăm o reducere a datoriilor către stat (impozit pe profit, pe salarii etc) în cuantumul a 50% din creșterea de preț raportată la prețul mediu ponderat pe piața spot. Exemplu: Dacă prețul în luna ianuarie era 10 lei, iar acum este 20 de lei, firma respectivă nu va plăti taxe în cuantumul a 5 lei (jumătate din creșterea de la 10 la 20 de lei).
Este o măsură care îi ajută și pe salariați întrucât nu-și pierd locurile de muncă.”, spune Simona Spătaru.

O alternativă la tichetele pentru plata facturilor: Ministerul Energiei nu a lansat însă nici până astăzi ghidurile pentru absorbția a 12 miliarde de euro

De tichetele pentru plata facturilor ar urma să beneficieze persoanele care au pensia minimă socială de 1000 de lei. O mare parte dintre pensionari însă vor primi doar o mărire de 10% la pensie iar restul categoriilor vulnerabile trebuie să se încadreze iarna aceasta într-un consum stabilit de Guvern. Având în vedere că majoritatea companiilor producătoare de energie sunt deținute de stat exact de aici ar veni și soluția pentru scăderea prețurilor, pentru toată populația României. Investițiile sunt finanțate în această perioadă de criză prin fonduri europene, pe care însă țara noastră întârzie, sau nu este interesată, din cauza ministerelor de resort, să le acceseze.

„Dacă vorbim despre energie, singura soluție pe termen lung este să investim rapid în capacități noi de producție.
România dispune azi de:
– fonduri europene, peste 12 miliarde de euro, din Fondul de Modernizare
Acești bani ar însemna o creștere a capacității de producție de cel puțin 8.000 de MW în putere instalată. Se pot construi noi capacități de energie regenerabilă, dar și unități pe cogenerare (gaz) pentru producția de agent termic și energie electrică în bandă.
Însă , Ministerul Energiei nu a lansat însă nici până astăzi ghidurile pentru absorbția acestor bani.
– gazele din Marea Neagră
USR accentuează faptul că ar trebui încurajate investițiile în sectorul de petrol și gaze. Modificările legislative succesive fără cap și fără coadă nu fac decât să dea un semnal investitorilor că este prea periculos să își riște banii în România. Propunem de asemenea stabilitate legislativă pentru a ajunge să exploatăm aceste gaze.
– fonduri în PNRR pentru construirea de noi capacități de producție.
Avem acum peste 600 de proiecte de energie regenerabilă depuse la Ministerul Energiei care nici până astăzi nu au fost analizate (proiectele au fost depuse în luna iunie)!
Dacă Virgil Popescu si-ar face treaba nu ar exista atâta birocrație care să țină aceste proiecte blocate ce au potențialul de a avea la sfârșitul anului 2024 o capacitate de minimum 600 de MW instalată în energie regenerabilă.

Trebuie de asemenea finalizate lucrarile la centrala de la Iernut.
Un plus de 430 MW instalați în producția de energie în bandă va avea un impact pozitiv asupra prețurilor. Centrala este finalizată în proporție de 80% și singurul vinovat este Virgil Popescu, care a băgat Romgazul în litigiu cu constructorul. Trebuie găsită o soluție rapidă (și-au dat OUG-uri în acest sens). Trebuie repornit urgent șantierul și finalizată centrala în următoarele 12 luni.
USR susține descentralizarea producției prin noi programe de instalat fotovoltaice atât pentru firme, cât și pentru consumatorii casnici (ex: voucherul de 5.000 de lei propus de USR).
Acest tip de proiecte pot fi finalizate în următoarele 12 luni, iar USR propune stabilirea unui obiectiv de 100.000 de noi prosumatori în următoarele 12 luni. Acest tip de tichete aduce beneficii pe termen lung.”, spune senatoarea.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...