Luna Plină a Sturionului 2023. Când apare și ce este acest fenomen

Mihnea Tălău 01.08.2023, 13:52
Luna Plină a Sturionului 2023. Când apare și ce este acest fenomen

În luna august 2023, avem parte de două Luni pline. Prima dintre acestea, Luna Plină a Sturionului 2023, va apărea pe cer, marți 1 august. De asemenea ce de-a doua Lună plină, numită Luna Albastră, va putea fi admirată pe 30 august 2023. Luna plină de la finalul lui august va fi și cea mai apropiată superlună din acest an.

Luna e în cel mai apropiat punct de Pământ

Superluna e un termen folosit pentru momentul în care Luna e în cel mai apropiat punct de Pământ, din orbita sa. O superlună apare mai mare pe cer decât o Lună plină obișnuită, cu până la 8%. În plus, e cu 16% mai luminoasă decât o Lună plină obișnuită. Luna plină a Sturionului din 2023 e un astfel de fenomen.

Aceasta nu e singura dată când Luna pare mai mare pe cer. Potrivit experților, fenomenul se numește iluzia Lunii.

Luna plină de la finalul lui august va fi și cea mai apropiată superlună din acest an. Satelitul natural se va afla la o distanță de 222.043 de mile de Pământ. Următoarea superlună de acest fel va avea loc pe 5 noiembrie 2025, când Luna se va afla la o distanță de 221.817 de mile de planeta noastră.

În ce zi și la ce oră va avea loc prima Lună plină din Aprilie

Luna Plină a Sturionului 2023

Această Lună plină din 2023 poartă denumirea Sturionului în multe zone de pe Pământ. Numele a fost folosit și în Almanahul Fermierilor din Maine și era utilizat de nativii americani, dar și de către unele popoare din Europa, potrivit useit.ro.

A fost numită astfel pentru că sturionii erau prinși cel mai des în această perioadă din an. Sturionul e un pește care a apărut în urmă cu 136 de milioane de ani. Din acest motiv, mulți îl numesc o „fosilă vie”.

Luna plină a Sturionului din august 2023 mai poartă și denumirea de Luna Zburatului, pentru că e momentul în care puii de pasăre încep să părăsească cuibul. Se mai numește și Luna Porumbului și Luna Recoltei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...