Ludovic Orban nu pierde prilejul să-l atace iar pe Cîțu. Liderii PNL, de acord să negocieze în continuare cu PSD. Condițiile impuse

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 08.11.2021, 23:53
Ludovic Orban nu pierde prilejul să-l atace iar pe Cîțu. Liderii PNL, de acord să negocieze în continuare cu PSD. Condițiile impuse

Ludovic Orban l-a atacat din nou pe premierul demis, Florin Cîțu. Fostul lider al PNL și-a spus opinia despre posibilitatea ca Partidul Național Liberal să se alieze cu PSD cu scopul de a forma un nou Guvern. Politicianul a anunțat ce va face dacă se va întâmpla acest lucru.

Liderii PNL au votat pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD

Update luni, 8 noiembrie 2021, ora 23:53. În ședința Biroului Politic Național ce a avut loc luni, liderii PNL au votat pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD în vederea formării unui nou guvern, în urma demiterii lui Florin Cîțu prin moțiune de cenzură. Liberalii au impus câteva principii despre care a spus că nu vor fi negociate.

Pe lista acestora se află: formarea unei majorități în jurul PNL, cu prim-ministru liberal; PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană; stabilitatea macroeconomică a țării, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.

Lista continuă cu: nicio taxă mărită, în timp ce statul va fi un partener onest al mediului de afaceri; continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, și reforma administrativă; realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV, reforma statului și menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Ludovic Orban, despre posibila alianță de guvernare a PNL-ului cu PSD

Fostul președinte al PNL, care a pierdut această funcție în favoarea lui Florin Cîțu, consideră că o alianță a liberalilor cu PSD pentru a forma un nou Guvern ar reprezenta ”o sinucidere politică”. Ludovic Orban s-a exprimat categoric împotriva acestui scenariu.

”De 31 de ani în viaţa mea politică am luptat împotriva stângii, împotriva stângii postcomuniste, împotriva stângii care a împiedicat dezvoltarea României şi sunt categoric împotriva oricărei formule de Guvern cu PSD.

De altfel, e o ruşine pentru conducerea PNL simplul fapt că a angajat discuţii cu PSD, în loc să facă ceea ce aşteptau românii de la noi şi anume să refacem coaliţia de centru-dreapta şi să asigurăm o guvernare în conformitate cu angajamentele pe care ni le-am luat faţă de cetăţenii români din campania electorală din decembrie”, a mai spus Orban, înainte de ședința BPN.

Ludovic Orban nu pierde prilejul sa-l atace iar pe Florin Citu. Ce spune despre alianta cu PSD
Ludovic Orban nu pierde prilejul sa-l atace iar pe Florin Citu. Ce spune despre alianta cu PSD. Inquam Photos/ Ilona Andrei

Ludovic Orban, despre ce va face dacă PNL și PSD vor forma o alianță pentru guvernare

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat că în cazul în care se va ajunge la acest scenariu, se va despărți de PNL. În plus, politicianul l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că face presiune asupra liberalilor pentru a se alia cu PSD.

”Decizia reprezintă o trădare gravă a cetăţenilor români care au votat cu PNL, care şi-au pus nădejdea, care şi-au arătat încrederea în PNL şi reprezintă o sinucidere politică pentru cei care iau o astfel de decizie.

Chiar dacă se va învesti un guvern, acest guvern nu va fi un guvern al cetăţenilor români care cred în ideile liberale, democraţie, într-o justiţie independentă, într-o economie privată, iniţiativa individuală şi dezvoltarea României şi în munca, efortul şi iniţiativa fiecărui cetăţean.

Orice alianţă cu PSD nu reprezintă altceva decât un avantaj pentru partidocraţia pesedistă şi penelistă, pentru cei care vor contracte cu statul, pentru cei care vor funcţii la stat, pentru cei care vor să se îmbogăţească din relaţia cu statul, pentru cei care vor să câştige în plan personal fără să le pese de ceea ce doreşte cetăţeanul român”, a mai spus Ludovic Orban.

Fostul președinte al PNL a mai spus că el va rămâne fidel cetățenilor români care au avut încredere în PNL și că este obligația lui de a asigura în continuare, alături de colegii săi care cred în valorile liberale, reprezentarea politică în Parlament.

Cei mai mulți lideri importanți din PNL ar dori să intre la guvernare cu PSD. Însă, Florin Cîțu ar prefera să tragă de timp, deoarece miza lui ar fi să fie desemnat din nou prim-ministru, indiferent de partidele care se vor afla la guvernare.

Urmăriți Impact.ro și pe