Ludovic Orban, mesaj pentru români înainte de starea de urgență. Ce măsuri anunță premierul

Ludovic Orban, mesaj pentru români înainte de starea de urgență

Premierul României, Ludovoc Orban a organizat o conferință de presă prin care a oferit mai multe detalii cu privire la starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis, care intră în vigoare de luni. Ce măsuri implică starea de urgență?

Ludovic Orban, despre starea de urgență: „Nu trebuie să vă aprovizionați în exces”

Premierul României a anunțat în deschiderea conferinței că guvernul a luat cele mai bune măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19 a românilor, drept dovadă fiind numărul de cazuri care nu a depășit 139, până la ora actuală. Orban a făcut și câteva comparații între măsurile care s-au luat la noi în țară și cele care s-au luat în Italia, Spania, China, etc.

„Guvernul a folosit toate instrumentele pentru a lupta cu coronavirus în acest sens este suficient să privim datele (…). Ieri erau 123 în România, iar în Austria erau peste 500 de cazuri. Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul este relativ mic – 139 de cetățeni este cea mai bună dovadă că măsurile luate au fost eficiente. Chiar dacă au fost criticate au produs rezultate cât se poate de bune”, a declarat Orban.

Printre măsurile pe care guvernul le-a luat până acum și care au fost enumerate de Orban sunt: 

  • îmbunătățirea capacității de acțiune pentrut a îmbunătăți instituțile statului care se ocupă de COVID-19;
  • instituirea carantinei pentru persoanele care vin din țări cu peste 500 de cetățeni infectați;
  • constituirea unui grup de lucru care să analizeze impactul și să pregătească măsuri necesare pentru a susține domeniile afectate, dar și angajații din domeniile respective.

„Am luat măsuri cu efecte favorabile. Limitarea răspândirii va depinde de acum de cetățenii români.
Vă cer să respectați toate recomandarile transmise de autorități. Este foarte importat pentru reducerea riscului să se rescepecte măsurile: carantina și izolarea la doimiciliu”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban a precizat că măsurile care se vor lua în cadrul stării de urgență vor fi absolut necesare și se va încerca pe cât posibil ca drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate.

„Din păcate am văzut informații difuzate în mod iresponsabile. La solicitarea președintelui am cerut miniștrilor să facă o listă cu noi măsuri, dacă e cazul. Vom lua doar acele măsuri care sunt necesare:

  • avem nevoie de proceduri de achiziție directă;
  • avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima liniei a bătăliei;
  • limitarea creșterea prețurilor la medicamente sau alimente”, a mai precizat Orban.

Premierul a spus că rezultatul testului în ceea ce privește infectarea sa cu COVID-19 este negativă. Însă, conform prevederilor va rămâne în izolare 14 zile.

Se vor închide granițele când se va decreta stare de urgență?

Întrebat de un reporter dacă românii vor mai putea veni în țară cu ocazia sărbătorilor Pascale, Orban a precizat că granițele nu se vor închide, însă în funcție de zona din care vine cetățeanul se va institui carantina sau izolarea.

„Nu putem închide granițele, pentru că am încălca drepturile, însă măsurile au ținut cont de țara din care vin cetățenii români. Odată cu venirea în țară vor fi supuși restricției, deoarece există riscul de a fi infestați. Fie intră în izolare sau în carantină – cei care vin din Italia” – Orban.

De asemenea, Orban a precizat că nu se poate interveni cu mijloace aeriene pentru repatrierea cetățenilor români, decât în cazuri speciale. Oraban a mai infirmat informația potrivit căreia Bucureștiul s-ar închide.

Ce se întâmplă cu transportul public?

Premierul României a spus că metroul va circula în continuare, însă s-au luat măsuri stricte precum decalarea programului de începere, astfel încât aglomerația din zonele importante să fie evitată.

„Nu am avut pe masă analiza închiderii metroului (…) Se va decala programul de începere pe diferitre zone, pentru a se evita aglomerația (…) Se vor respecta măsurile sanitare, precum dezinfectarea (…). nu trebuie să ne închidem cu toții în casă, nu trebuie să ne ferim de deplasarea la locul de muncă, însă este recomndat să respectăm normele în vigoare de igienă” – Orban.

Despre închiderea restaurantelor, teatrelor, cafanelelor și despre prelungirea ratelor, Orban a spus că discuțiile sunt în curs de analizare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI