Ludovic Orban anunță propunerile oficiale pentru funcția de comisar european. Ce nume sunt propuse

Raluca Juncu 06.11.2019, 15:11
Ludovic Orban anunță propunerile oficiale pentru funcția de comisar european. Ce nume sunt propuse

Update: Comisia Europeană a anunțat că a primit, miercuri, cele două propuneri avansate de premierul Ludovic Orban pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, respectiv eurodeputaţii PNL Siegfried Mureşan şi Adina Vălean. Vestea vine din partea precizat, Danei Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al CE, scrie mediafax.ro. Aceasta a adăugat că Ursula von der Leyen va lua repede o hotărâre.

Prima ședință oficială a Guvernului lui Ludovic Orban a avut loc astăzi, unde a fost invitat și Președintele Klaus Iohannis cu care a discutat despre cine urmează să preia funcția de comisar european.

După ce a discutat despre situația actuală din ministere și despre ce a lăsat în urmă guvernul pesedist condus de Viorica Dăncilă, premierul Ludovic Orban a precizat, după reuniunea de la Palatul Victoria noile nume propuse pentru postul de comisar european.

 

Cine sunt propunerile pentru poziția de comisar european

Săptămâna trecută, premierul demis, Viorica Dăncilă, a trimis Parlamentului o scrisoare prin care anunța nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european și cerea audierea acestuia în comisiile de specialitate, conform legii pe care nu a respectat-o la nominalizările precedente, transmite Digi24.ro.

În ședința de Guvern, aflată în desfășurare, premierul Ludovic Orban a anunțat, în prezența președintelui Klaus Iohannis, că va trimite la Bruxelles două propuneri oficiale pentru postul de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan. Ambele nume se află pe lista scurtă ca propuneri neoficiale pe masa Ursulei von der Leyen.

”După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis am luat decizia împreună să trimitem către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean”, a anunţat Ludovic Orban.

El a mai spus că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate, transmite medifax.ro.

Siegfried Mureșan, una din propunerile oficiale pentru funcția de comisar european. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Adina Vălean, una din propunerile oficiale pentru funcția de comisar european. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pentru a nu se mai repeta episoadele rușinoase din trecut ale refuzării propunerilor venite din partea României, și din cauza politicii de egalitate de gen pe care o promovează Ursula von der Leyen, Ludovic Orban și Klaus Iohannis doresc să se asigure de data aceasta că noile nume trimise la Bruxelles se bucură deja de susținerea președintelui Comisiei Europene.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe