Ludovic Orban, anunț important despre pensii: „Există în vigoare o lege pe care intenționăm să o aplicăm”. Ce trebuie să afle imediat românii

Raluca Juncu 27.11.2019, 13:21
Ludovic Orban, anunț important despre pensii: „Există în vigoare o lege pe care intenționăm să o aplicăm”. Ce trebuie să afle imediat românii

Premierul Ludovic Orban a lansat astăzi un anunț cu privire la pensii. Într-o conferință organizată de publicația cursdeguvernare.ro, Ludovic Orban a discut alături de Valentin Lazea, economistul șef al Băncii naționale a României despre soarta pensiilor. Ce urmează?

În contextul unui deficit bugetar general consolidat pentru anul 2019 care se va majora la 4,3% din Produsul Intern Brut (PIB), în urma celei de-a doua rectificări bugetare, premierul României a explicat ce soluții va adopta în acest sens.

Valentin Lazea spune că ideal ar fi să se recurgă la o prorogare a pensiilor, mai precis legea majorării pensiilor să fie amânată deocamdată pentru că, aceasta pare să fie una din soluții pentru a se micșora deficitul bugetar.

„La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenţionăm să o aplicăm. De altfel e şi puţin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. ”Normal că vor creşte (pensiile cu 40% – n.r.)”, a declarat Ludovic Orban în cadrul conferinței.

Totodată, Valentin Lazea, economistul șef al BNR a completat declarația premierului și a explicat faptul că amânarea acestei măsuri are drept consecință anumite costuri politice, cum este și firesc de altfel, însă prin prorogarea pensiilor se va ocoli de fapt un cost economic imens care ar fi mult mai puternic și ar afecta în profunzime.

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune şi vom avea o creştere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a declarat Lazea.

Valentin Lazea, economistul șef al BNR. Foto: Mediafax/Victor Ciupuliga
Valentin Lazea, economistul șef al BNR. Foto: Mediafax/Victor Ciupuliga

Potrivit acestuia, creşterea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv iar toate măsurile avute în vedere pentru creşterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor, transmite mediafax.ro.

Ludovic Orban: „Nu va fi nicio apocalipsă bugetară”

Premierul Ludovic Orban a mai spus astăzi, că în 2020 vor creşte pensiile cu 40% pentru că ”există o lege în vigoare pe care intenţionăm să o aplicăm”. Șeful executivului dezminte informațiile potrivit cărora ar urma o apocalipsă bugetară și asigură că important este de urmărit acum care este capacitatea reală de a susține plata pensiilor.

„Am văzut că toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile.

Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor”, a transmis Orban.

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe