VIDEO

Ludovic Orban: ”Am fost lovit, scuipat și înjurat!” Simpatizanții AUR au atacat politicienii în fața Parlamentului. Primele reacții după incidente

Gabriela del Pupo 10.05.2023, 10:39
Ludovic Orban: ”Am fost lovit, scuipat și înjurat!” Simpatizanții AUR au atacat politicienii în fața Parlamentului. Primele reacții după incidente

Partidul AUR este din nou în mijlocul controverselor după ce șefa organizației de tineret a partidului a intrat cu 4 gloanțe în Parlament. Președintele partidului spune că se va vedea dacă sunt gloanțe reale, iar George Orbean dă vina pe Partidul Social Democrat, care ar fi încercat o manipulare. În același timp intrarea de la Izvor este blocată iar Ludovic Orban nu a putut intra decât după ce a ocolit toată clădirea până a ajuns la intrarea de la Senat. Acesta a declarat că a fost și agresat. Și Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR și-a arătat revolta. Jandameria spune că acest protest este ilegal dar nu va dispersa protestatarii. În astfel de situații se pot însă aplica amenzi organizatorilor după protest.

Cum se apără parlamentarii AUR?

AUR a transmis un punct de vedere în care se arată că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită autorităților competente clarificarea de urgență a incidentului petrecut la Parlamentul României în care a fost implicată o colaboratoare a partidului.

„Gloanțele erau goale și ruginite din câte știm, și noi dar am vrea sa spună asta autoritățile, ca noi nu știm și nu avem expertiza” a fost prima reacție a lui George Simion. „Vom fi făcuți harcea parcea de toate televiziunile sistemului.”, a mai spus acesta mai târziu în Parlament, unde a încercat să se suspende ședința pentru că votul ar fi fost organizat pe what’s app.

„Ne aflăm în fața unei manipulări scadaloase, a unei manipulări luate dintr-un manual de intoxicare. În timp ce AUR protestează împotriva a două legi antinaționale, care sunt susținute de toate partidele, și de PNL și de PSD și de UDMR, PSD scoate în față, cu posibila complicitate a autorităților, un incident minor. Cerem autorităților să lămurească imediat despre ce este vorba. Și îi chemăm pe români alături de noi să protesteze”, a declarat după incident George Orbean, deputat AUR.

Opoziția agresată și revoltată de comportamentul protestatarilor, chiar dacă sunt de acord cu AUR

Parlamentarii au fost forțați să folosească intrarea de la Senat și practic să ocolească toată clădirea Parlamnetului. Aceștia sunt agresați de protestatari indiferent de opinia despre cele două legi împotriva cărora protestează AUR. Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, a avut chiar un schimb de replici cu Tan Tănasă, deputat AUR, în care a declarat că este vorba despre lipsă de bun simț. Acesta a povestit cum a fost înjurat și scuipat de cei aflați la intrarea pe care a trebuit să o folosească din cauza protestului.

„După ce am traversat strada, ofițerul nu mi-a permis intrarea. Am fost scuipat, lovit, înjurat. Ei au manifestat împotriva a două proiecte de lege iar eu am anunțat că nici eu nu susțin aceste proiecte. Sunt în stare să insulte și pe cine are aceeași părere cu a lor.”, a declarat Ludovic Orban în fața plenului de la Camera Deputaților.

Mai vehement este Ionuț Moșteanu care consideră aceste manifestări extremiste și cere schimbarea legislației, pentru că în acest moment parlamentarii nu sunt controlați la intrare ci doar presa, invitații, sau vizitatorii.

„O mână de extremiști sunt lăsați și astăzi să facă haos în Parlament.
Astăzi este despre gloanțe. Data trecută au pătruns în incinta Parlamentului și au vandalizat mașina unei ambasade. Data viitoare ce se va întâmpla?
USR cere controlul tuturor parlamentarilor de arme la intrare. La fel ca la aeroport.
“Jos cu hoții de copii!”, scandează ei. Și vă spun: nu, astăzi nimeni nu va fura niciun copil. Folosind tehnicile de propagandă învățate de Simion de la prietenii lui din serviciile rusești, au speriat oamenii cu o lege care face fix opusul: protejează copiii de separarea familiilor.
Asta prevede legea. Sprijină familiile vulnerabile.
Acum, îl întreb și pe domnul Lucian Bode: de ce Jandarmeria permite ca o mâna de câteva zeci de oameni să blocheze Parlamentul?
Nu e prima oară când îi lăsați, domnule Bode. I-ați lăsat să zburde liber prin primarii, să invadeze curtea parlamentului.
Extremiștii trebuie opriți.”, transmite purtătorul de cuvânt al USR.

„Linia asumată de acest partid extremist este complet străină de ceea ce îşi doresc românii”

PMP a ieșit de asemenea în spațiul public cu o reacție în care președintele Eugen Tomac anunță că instituţiile statului român trebuie să înţeleagă faptul că AUR a scăpat de sub control, fiind acum vârful de lance al războiului hibrid purtat de Federaţia Rusă împotriva lumii civilizate. Nu este nicio diferenţă între ce face Partidul Şor în Republica Moldova încercând să destabilizeze Administraţia Maia Sandu şi Guvernul Dorin Recean şi comportamentul AUR-ului lui Simion.

„Cred că s-a umplut paharul! Toţi cei care încercau să găsească argumente pentru a susţine un asemenea comportament politic cred că, astăzi, se pot convinge că linia asumată de acest partid extremist este complet străină de ceea ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc reguli clare, respect, salarii bune, şi nicidecum ură, manipulare, propagandă, dezinformare, multă minciună. Acest partid s-a născut şi trăieşte din minciună! Faptul că ascensiunea lor este datorată acestor pericole închipuite pe care le prezintă tot ei, tot ei le creează şi tot ei se luptă cu ele, arată, de fapt, că acest partid are o agendă complet anti-românească! Pe ei îi interesează să existe o izolare a României. Pe ei îi interesează să promoveze ştiri care nu există. Pe ei îi interesează teme, precum cele pe care le susţin în ultima perioadă, prin care cer ca România să fie cât mai puţin implicată în procesul european, ceea ce ar fi o catastrofă pentru noi”, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...