Eugen Tomac acuză Olanda că nu aplică legislaţia Schengen: „O ţară care este certată pentru deficienţe grave”

Elena Avramescu 20.01.2023, 12:51
Eugen Tomac acuză Olanda că nu aplică legislaţia Schengen: „O ţară care este certată pentru deficienţe grave”

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, se implică în problema Schengen, ținând să afirme că există mai multe documente oficiale ale Consiliul Uniunii Europene care demonstrează faptul că Olanda nu a aplicat legislaţia Schengen, în contextul în care ţara este acuzată de deficienţe cu privire la aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

Președintele PMP, acuzații dure către Olanda

„În mod ironic, şi cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficienţe în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficienţe „grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-şi reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spaţiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

Eugen Tomac a ținut să mai noteze că în cel de-al doilea document al Consiliului UE sunt notate deficienţe identificate pe baza unui Raport din 2021 în ceea ce priveşte implementarea de către Olanda a legislaţiei Schengen privind returnarea.

Eugen Tomac, cerere urgenta catre Comisia Europeana
Presedintele PMP, Eugen Tomac

În acest sens, Olanda este trebuie să implementeze mai multe modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei cu privire la returnarea în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Mai mult, se pare că cele două documente ale Consiliului UE au posibilitatea să fie folosite de autorităţile române şi cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia.

„Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este „certată” pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen. Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient.

Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a mai spus acesta.

În încheiere, președintele PMP a ținut să puncteze faptul că situaţia în care se află astăzi România nu mai ţine de relaţia dintre state sau instituţii, iar miza este demnitatea noastră de cetățeni, de aceea trebuie să luptăm pentru a o recâştiga.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...