Lucruri mai puțin știute despre Centrul Vechi din București. Cele mai cunoscute legende urbane

Emanuela Pană 12.02.2024, 15:46
Lucruri mai puțin știute despre Centrul Vechi din București. Cele mai cunoscute legende urbane

Într-o perioadă în care era considerat unul dintre cele mai încântătoare orașe europene, Bucureștiul era adesea asociat, în termeni de splendoare, cu însuși Parisul. În acest articol, te invităm să afli câteva lucruri mai puțin știute despre Centrul Vechi din București, inima istorică a capitalei. 

Ce înseamnă, de fapt, Centrul Vechi?  

Există sute de documente care relatează diverse povești despre Centrul Vechi al capitalei, o zonă a orașului care, de-a lungul timpului, a fost căminul meșteșugarilor – al căror spirit încă se resimte prin denumirile străzilor precum Blănari, Șelari, Covaci sau Lipscani (nume ce derivă de la termenul ”lipscan”, comerciant care aducea în piețele din România bunuri din Lipsca, vechea denumire a orașului Leipzig de astăzi), dar și a unei diversități contemporane, reprezentând un amalgam de servicii și produse, vechi și noi, care atrag turiștii străini, deși par să trezească un interes mai scăzut printre locuitori.  

Centrul Vechi din București este o zonă care vibrează de viață, istorie și cultură. Deși este cunoscut pentru clădirile sale vechi, străzile înguste pavate cu piatră și cafenelele sale primitoare, multe din comorile și poveștile sale sunt încă ascunse sau mai puțin cunoscute publicului larg. Dar ce înseamnă, de fapt, Centrul Vechi?  

”Cartierul care avea să fie cunoscut ulterior drept „Centrul Vechi“ a luat naștere ca urmare a vieții economice efervescente din jurul primului palat domnesc din București. Întemeiată în secolul al XV-lea, când principatul Țării Românești a ajuns sub suzeranitatea Imperiului Otoman, Curtea Veche – așa cum a început să fie numită mai târziu – reprezenta noua reședință a conducătorilor Valahiei (care, la cererea Porții, abandonaseră cetatea istorică de scaun de la Târgoviște și se mutaseră la București) (Ionescu-Gion, 1899, pp. 28-29).  

De la sfârșitul secolului al XVII-lea, curtea a fost extinsă și înfrumusețată sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, domn român care a căutat să obțină o relativă autonomie față de otomani”, notează Emanuela Gramă în volumul Centrul Vechi din București. Politică și patrimoniu, conform ideiroscate.ro

Citește și: Descoperire fascinantă în Centrul Vechi al Capitalei: nu te-ai aștepta să găsești așa ceva sub stradă

Lucruri mai puțin știute despre Centrul Vechi din București 

Una dintre caracteristicile distinctive ale Centrului Vechi este pavajul său vechi, care, pe lângă rolul său practic, ascunde povești și istorii uitate. Fiecare piatră este mărturia unui trecut bogat, de la perioada medievală până în prezent.

Lucruri mai putin stiute despre Centrul Vechi din Bucuresti
Lucruri mai putin stiute despre Centrul Vechi din Bucuresti. Stiai ca…?

În secolele trecute, aceste străzi ”asistau” la negocieri comerciale, dueluri pentru onoare și parade fastuoase. În special, Strada Lipscani, una dintre cele mai vechi artere comerciale din București, evidențiind legăturile economice și culturale dintre spațiul românesc și Europa Centrală.  

Arhitectura Centrului Vechi este o adevărată fuziune de stiluri, de la baroc și neoclasic la modernism, fiecare clădire povestind o parte din istoria diversă a orașului. Un exemplu remarcabil este Hanul lui Manuc, cel mai vechi han din București care încă își primește oaspeții.  

Construit la începutul secolului al XIX-lea, Hanul lui Manuc se distinge prin arhitectura sa neoclasică îmbinată cu elemente tradiționale balcanice și otomane, fiind un simbol al multiculturalismului bucureștean.  

De asemenea, multe clădiri din Centrul Vechi ascund în spatele fațadelor renovate elemente originale care datează din secolele trecute, oferind o fereastră către trecutul eclectic al orașului. 

Vezi și: Cât costă o casă din Centrul Vechi din București. A fost locuită de boieri și are două etaje

Legende urbane și personalități de renume  

Asemenea altor orașe vechi din Europa, Bucureștiul este încărcat de legende urbane, unele care datează de sute de ani, altele mai recente. O astfel de legendă susține că Centrul Vechi din București este bântuit. Se spune că zona Lipscani este locul unde bântuie sufletele negustorilor de odinioară și ale altor personaje marcante din istoria Bucureștilor. 

Sau, poate ai auzit vorbindu-se despre ”tunelurile secrete” de sub Centrul Vechi al Bucureștiului. Potrivit legendei, acestea existau încă din timpul domnitorilor fanarioți, care se plimbau prin ele cu trăsura.  

”Un tunel care a fost menționat și pe care l-am și vizitat a fost cel care lega curtea Mănăstirii Cotroceni și ieșea din București cam prin dreptul Gării Filaret. Intrarea este chiar în zidul Palatului Cotroceni. (…) Acest tunel avea cam 4 metri și ceva lărgime și cam 3 metri jumătate înălțime”, explica arhitectul Camil Roguski pentru publicația Centrul Vechi. 

De asemenea, zona a fost cândva casa unor personalități marcante, precum Constantin Brâncuși, care și-a început cariera artistică într-un atelier din Centrul Vechi, sau Caragiale, care și-a găsit inspirația în cafenelele și viața tumultuoasă a acestui cartier. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...