Lovitură uriașă pentru Laura Codruța Kovesi. Instanța din România a decis, acum își poate pierde funcția

Beatrice Dumitru 12.11.2021, 12:27
Lovitură uriașă pentru Laura Codruța Kovesi. Instanța din România a decis, acum își poate pierde funcția

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef la Parchetul European, a pierdut procesul cu Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia magistraților ar putea să o coste fucția de la UE pe fosta șefă de la DNA, deoarece nu mai îndeplinște condiția pentru ocuparea acestui post.

Laura Codruța Kovesi pierde procesul cu CSM

Laura Codruța Kovesi deține funcția de procuror-șef la Parchetul European. Timp de cinci ani, din 2013 până în 2019, ea a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Laura Codruța Kovesi a intentat proces în anul 20128 împotriva Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General.

Lovitură uriașă pentru Laura Codruța Kovesi. Instanța din România a decis, acum își poate pierde funcția
Laura Codruța Kovesi a pierdut procesul cu CSM.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de CSM și a constatat că fosta șefă DNA nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. În aceste condiții, Laura Codruța Kovesi rămâne cu gradul profesional de Parchet de pe lângă tribunal.

Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr 1348 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București- Secția a VIII a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: respinge acțiunea formulată de reclamanta Laura Codruța Kovesi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în comunicatul instanței.

Gradul profesional, condiție pentru funcția de la UE

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. În 2019, Laura Codruța Kovesi avusese câștig de cauza la Curtea de Apel București. Aceasta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, la sfârșitul anului 2018, să-i acorde grad profesional fără să dea concurs, dar solicitarea a fost respinsă.

Gradul de Parchet de pe lângă ÎCCJ (PÎCCJ) este una dintre condițiile pe care Laura Codruța Kovesi trebuie să o îndeplineacă pentru a deține funcția de procuror la UE. În acest context, Curtea de Justiție europeană o poate demite, dacă constată că nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a-și exercita atribuțiile.

Legea spune că procurorii care activează la DNA şi DIICOT dețin temporar grad de Parchet de pe lângă ÎCCJ, în perioada în care desfăşoară activități la parchetul special. După ce revin la parchetul de unde provin, revin la gradul profesional obținut prin examen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...