Lovitură pentru pensionari. Iohannis a retrimis în Parlament legea care ar fi permis creșterea pensiilor

Iancu Andreea 04.02.2021, 21:13
Lovitură pentru pensionari. Iohannis a retrimis în Parlament legea care ar fi permis creșterea pensiilor

O nouă lovitură pentru pensionari este anunțată de președintele României. Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care permitea creșterea pensiilor. Ce se întâmplă cu veniturile românilor anul acesta.

Legea care permitea creșterea pensiilor, retrimisă în Parlament

Un amendament PSD prevedea creșterea pensiilor cu 40% în cadrul legii privind rectificarea bugetară din 2020. Pe 22 septembrie 2020, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat în plen proiectele de lege care aprobau rectificarea bugetară, inclusiv amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%. La acea vreme, Guvernul a transmis o sesizare către Curtea Constituțională cu privire la proiectele care vizează rectificarea bugetară, pe data de 13 octombrie 2020. Totodată, în data de 13 ianaurie, CCR a respins sesizarea Executivului.

În acest context, Președintele Iohannis a trimis către Parlament această lege pentru reexaminare, în cursul zilei de joi, potrivit cererii de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Faţă de forma adoptată de Guvern, Parlamentul a operat o singură modificare în conţinutul normativ al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Astfel, articolul unic din legea supusă reexaminării – cu referire la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 136/2020 – prevede: „(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subvenţia de la bugetul de stat majorându-se cu aceeaşi sumă”. Această soluţie legislativă viza corelarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 cu bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a intervenţiilor legislative adoptate de Parlament prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, se arată în cererea de reexaminare.

Florin Cîțu:
Florin Cîțu: „Pensiile au crescut 14%”
foto – Inquam

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Deocamdată, documentul menționează faptul că decizia Curții Constituționale stabilește Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 că este parţial neconstituţională. Astfel, potrivit Curții, Parlamentul este cel care dispune de competența de a confirma sau infirma valoarea punctului de pensie, dar și etapele în baza cărora vor putea fi majorate drepturile salariale pentru personalul didactic. Aceeași cerere de reexaminare precizează faptul că în anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare prevăzute anului anterior, astfel că reexaminarea nu va mai putea produce efectele scontate.

În plus, considerăm că, la reanalizarea Legii de aprobare a OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Parlamentul trebuie să aibă în vedere şi faptul că în prezent cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului al căror conţinut normativ trebuie corelat şi-au produs efectele în cadrul exerciţiului financiar al anului 2020. În consecinţă, în anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare ale anului 2020 şi, prin urmare, prevederile supuse reexaminării nu mai pot produce efecte, se mai arată în cererea de reexaminare.

Pe de altă parte, actualul reprezentant al Executivului, Florin Cîțu, a menționat că veniturile pensionarilor au fost deja majorate anul acesta, astfel că urmează să se discute dacă este cazul să se mai ia în calcul o nouă creștere.

Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani, a declarat Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...