Pensii 2021. Decizia luată de CCR: majorarea cu 40% este constituțională. Ce urmează pentru pensionari

Iancu Andreea 13.01.2021, 12:54
Pensii 2021. Decizia luată de CCR: majorarea cu 40% este constituțională. Ce urmează pentru pensionari

Majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională, după cum se arată în decizia luată de CCR astăzi. Totuși, aceasta nu este neapărat și o veste bună pentru pensionari. După această etapă, legea nu intră imediat în vigoare ci mai are de parcurs o serie de pași. Ce se va întâmpla cu creșterea pensiilor în 2021.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind legile de rectificare bugetară 2020

În cea de-a doua jumătate a lunii octombrie a anului trecut, Executivul a depus o sesizare la Curtea Constituțională în privința constituționalității Legii pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Argumentele Executivului se referă la faptul că Parlamentul nu a ținut cont de exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, având drept consecinţă afectarea principiului securităţii juridice.

În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii, potrivit sesizării.

De asemenea, Guvernul menționează că parlamentarii nu au identificat surse clare din care va fi finanțată această propunere de majorare. Executivul consideră că este necesar un buget care să acopere cheltuielile cu pensiile și care totuși să păstreze echilibrul bugetar al țării în ansamblu.

Parlamentarii PSD au votat anul trecut majorarea cu 40% a pensiilor
Parlamentarii PSD au votat anul trecut majorarea cu 40% a pensiilor

Decizia CCR: Majorarea cu 40% este constituțională

Curtea Constituțională a decis respingerea sesizării Guvernului în ceea ce privește legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, potrivit g4media.ro. Acestea prevăd inclusiv majorarea cu 40% a punctului de pensie. Cu toate acestea, vestea nu este una îmbucurătoare pentru pensionarii din România. Legea care prevede această creștere nu va intra automat în vigoare, ci va avea nevoie de promulgarea sa de către președintele Klaus Iohannis. Acesta poate însă să se folosească de un instrument important pe care îl are la dispoziție pentru a reexamina această lege.

După ce astăzi CCR a declarat-o constituțională, legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie ajunge pe masa șefului statului, care o poate retrimite în Parlament la reexaminare. De asemenea, în timp ce anul trecut Parlamentul României era în majoritate format din PSD, votanții inițiali ai legii, noua majoritate ar putea să anuleze creșterea pensiilor și să păstreze doar cei 14% anunțați încă de anul trecut de guvernul PNL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...