Lovitură pentru imaginea lui Klaus Iohannis. Ce a apărut în presa din străinătate astăzi, 22 iulie

Andra Daoud 22.07.2022, 20:13
Lovitură pentru imaginea lui Klaus Iohannis. Ce a apărut în presa din străinătate astăzi, 22 iulie

O publicație din Marea Britanie îl critică pe Klaus Iohannis, într-o analiză intitulată „Președintele erodează democrația pluralistă din România”. Șeful statului este acuzat că se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile secrete pentru a-și consolida puterea. Nici Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu a scăpat de criticile englezilor, aceștia afirmând că Executivul promovat de liderul de la Cotroceni „depinde de sprijinul mass-media” și al serviciilor.

Lovitură de imagine pentru Klaus Iohannis, în presa britanică

Oxford Analytica, un renumit think-tank din Marea Britanie, a scris în materialul dedicat președintelui Iohannis că acesta este în cădere liberă, după ce a încercat să diminueze influența Parlamentului. Britanicii au relatat despre eforturile lui Iohannis de a se ajunge la coaliția care guvernează în prezent și au scris și despre Executivul condus de Nicolae Ciucă.

„Popularitatea președintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă, deoarece încercarea sa de a reduce influența parlamentului, permițând epurarea judecătorilor anticorupție și aducând figuri militare în politică, pare să se întoarcă împotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliție între două partide în mod normal rivale, care dețin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitivă și controlul asupra acțiunilor guvernului”, arată analiza Oxford Analytica.

„Guvernul Ciucă, în funcție de opt luni, se străduiește să guverneze în mod eficient și depinde de sprijinul unei mass-media semicaptive și al serviciilor de informații. Iohannis renunță la rolul său de mediator între organele de stat și între stat și societate. Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupția și ineficiența continuă să prospere, dar fără controale și echilibre semnificative.”, se mai arată în material.

Lovitura pentru imaginea lui Klaus Iohannis. Ce a aparut in presa din strainatate astazi, 22 iulie
Britanicii i-au dedicat o analiza ampla lui Klaus Iohannis

Ce scriu britanicii despre rolul serviciilor secrete și lupta anticorupție

Materialul dedicat lui Klaus Iohannis este unul amplu și aduce în discuție câteva teme majore: influența serviciilor secrete și a armatei în aparatul de conducere, dispariția reformelor, distrugerea luptei anticorupție și intimidarea magistraților, influențarea presei.

Serviciile secrete sunt aduse în discuție de mai multe ori pe parcursul materialului, britanicii afirmând că acestea au primit inclusiv rolul de a supraveghea investițiile străine. Proiectele de lege care vizează serviciile secrete au fost și ele menționate în material:

„Drafturile au fost elaborate de oficiali ai serviciilor de informații (un act de o legalitate îndoielnică) cu știința birourilor președintelui și premierului. Propunerile ar crește considerabil puterile SRI, lăsându-l responsabil doar în fața președintelui și a consilierilor săi”, mai arată analiza.

Oxford Analytica acuză și presa din România că ar fi primit finațare de la partide și remarcă faptul că mass-mesia „a acordat o acoperire minimă” scandalului de plagiat ce a vizat teza lui Nicolae Ciucă. Premierul este acuzat că ar fi încercat să blocheze investigarea acuzațiilor care i-au fost aduse.

Urmăriți Impact.ro și pe