Lovitură pentru CNSU. Interdicțiile privind certificatul verde, anulate de Tribunalul București

Cătălina Burghelea 03.11.2021, 06:50
Lovitură pentru CNSU. Interdicțiile privind certificatul verde, anulate de Tribunalul București

Lovitură dură pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență! Tribunalul București a anulat toate dispozițiile din Hotărârea CNSU nr. 61/02.10.2021 prin care se condiționa participarea oamenilor de testare/vaccinare sau trecere prin boală (certificatul verde) la diverse activități. Sentința nu este definitivă, ci este supusă recursului.

Tribunalul București anulează hotărârea CNSU de a impune certificatul verde la anumite activități

Una dintre restricțiile CNSU prevedea că bucureștenii care nu erau vaccinați (certificat verde) sau nu erau trecuți prin boală (Covid) nu au voie la diverse activități. Potrivit Curții de Apel București, aceste interdicții încalcă flagrant Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Constituția României.

Moderatorul TV Mihai Gâdea a precizat, la Antena 3, că din hotărârea CNSU se elimină sintagma prin care se interzicea persoanelor nevaccinate/ netrecute prin boală accesul la anumite activități.

“O hotărâre a CNSU în care erau date mai multe interdicții. Toate interdicțiile prevăzute în alineatele descrise în pronunțare se mențin, cu mențiunea că se elimină sintagma prin care se interzicea persoanelor nevaccinate/ netrecute prin boală accesul la anumite activități”, a precizat realizatorul Antena 3, Mihai Gâdea.

Cum explică decizia un judecător de la Curtea de Apel București

Potrivit judecătorului Amer Jabre, Hotărârea CNSU nr. 61/02.10.2021 prin care se condiționa participarea oamenilor de testare/vaccinare sau trecere prin boală (certificatul verde) la diverse activități încalcă flagrant Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Constituția României.

“Impunerea conditiei de a fi sanatos pentru exercitarea unor drepturi incalca flagrant Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului si Constitutia Romaniei… Cetateanul e indreptatit sa nu recunoasca obligatiile ce i se impun in aceste conditii”, a explicat judecătorul Amer Jabre de la CAB.

Legea care prevede certificat verde la serviciu a fost respinsa in Senat. Cine a votat impotriva

Cum arată decizia Trbunalului București

”(…) Anulează în parte art. 4, art. 5 al. 2, art. 6, art. 7 al. 1 și 2 și art. 9 din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021 în limita sintagmei „Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15- a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Co V-2”.

Anulează în parte art. 10, art. 11, art. 12 al. 2, art. 15, art. 16 al. 1, art. 19, art. 20 al. 1, art. 21 al. 1, art. 22 și art. 23 din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021 în limita sintagmei „Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15- a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Co V-2”.

Anulează în parte art. 16 al. 3 din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021 în limita sintagmei „Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15- a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Co V-2”.

(…) Cu recurs care se depune la Tribunalul București – Secția a II a Contencios Administrativ și Fiscal în termen de 15 zile de la comunicare.”

Sentința Tribunalului București nu este definitivă. Aceasta este supusă recursului, potrivit avocatului Elena Radu, scrie Active News.

Urmăriți Impact.ro și pe