Lovitura pe care Raed Arafat le-o pregătește medicilor. Regula pe care vrea s-o impună pentru cei care lucrează și la stat, și la privat

Iancu Andreea 08.04.2021, 12:03
Lovitura pe care Raed Arafat le-o pregătește medicilor. Regula pe care vrea s-o impună pentru cei care lucrează și la stat, și la privat

Raed Arafat a anunțat regula pe care se pregătește să le-o impună medicilor care lucrează și la stat, cât și la privat. Secretarul de Stat susține că sistemul de sănătate din România are nevoie de o organizare clară, iar spitalele trebuie tratate precum entități de infrastructură critică. De asemenea, șeful DSU a menționat și importanța resursei umane și modul în care ar trebui organizați medicii în mod eficient.

Schimbări în sistemul de sănătate din România. Raed Arafat, despre regula pregătită pentru cei care lucrează și la stat și la privat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit recent despre situația medicilor din sistemul de sănătate din România și regula care ar trebui aplicată pentru cei care lucrează și la stat și la privat. Raed Arafat consideră că spitalele nu reprezintă fabrici, astfel încât în cadrul lor să se discute despre costuri și eficiență și grad de ocupare. Din contră, unitățile medicale ar trebui tratate ca entități absolut critice în infrastructura sistemului sanitar românesc. Astfel, oficialul român punctează, în contextul pandemiei, că spitalele trebuie să fie funcționale, să beneficieze de resursă umană și de spațiu, putând fi deci pregătite în cazul situațiilor neprevăzute.

Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (…) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări.

În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile, a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima TV.

Spitalele publice ar trebui îmbunătățite, potrivit spuselor oficialului
Spitalele publice ar trebui îmbunătățite, potrivit spuselor oficialului

Raed Arafat: „Nu sunt împotriva sectorului privat”

Discuția despre sistemul privat și cel de stat este una care a fost redeschisă de către medicul Raed Arafat. Șeful DSU consideră că sectorul privat din sistemul de sănătate românesc are un rol important, susținând că nu este împotriva acestuia, însă punctează faptul că, în primul rând, unitățile medicale din cadrul sectorului public ar trebui întărite și dezvoltate. Pe de altă parte, Raed Arafat nu este de acord cu permanenta legătură a medicilor din sistemul de stat care activează și la privat. În cadrul intervenției sale, specialistul a menționat că în alte țări este ilegal ca un medic să lucreze și la stat și la privat în același timp. 

Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două, a mai afirmat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...