Lovitura momentului pentru românii care stau la bloc: dispar centralele termice de apartament

Gabriel Peneș 26.06.2023, 10:39
Lovitura momentului pentru românii care stau la bloc: dispar centralele termice de apartament

Românii care stau la bloc vor avea parte de o surpriză total neplăcută în viitorul apropiat. Și asta, din cauză că, în conformitate cu politica Uniunii Europene de reducere și, ulterior, eliminare a emisiilor de carbon, centralele termice pe gaz vor fi interzise în toate țările UE, deci, și în România.

Lovitura momentului pentru românii care stau la bloc

Uniunea Europeană a pus „gând rău” de mai multă vreme centralelor termice individuale, iar România trebuie să se alinieze, cât de curând, directivelor venite de la Bruxelles.

Astfel, UE își propune renunțarea la centrale de apartament pe gaz cât mai curând posibil. Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024.

Obiectivele UE de decarbonizare prevăd înlocuirea acestora, în viitorul apropiat, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

Iar asta, cu toate că centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale. Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, ele produc 38% din energia pentru încălzirea spațiului UE în locuințe.

Lovitura momentului pentru românii care stau la bloc: dispar centralele termice de apartament
Uniunea Europeană vrea să interzică vânzarea centralelor termice pe bază de gaz începând cu 2029

Dispar centralele termice de apartament

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare. Chestionat pe marginea acestui subiect, noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu a fost luată, încă, o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea.

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat noul ministru al Mediului, citat de Agerpres.

Reamintim că vara trecută, fostul ministru al, Tanczos Barna, spunea, vara că apartamentele noi vor trebui să aibă centrală comună ori să fie conectate la rețelele centralizate de încălzire ale orașelor.

Interzicerea centralelor individuale nu va afecta, prin urmare, blocurile care au deja centrale de apartament, blocurile aflate în construcție sau pe cele care au primit autorizație de construcție, dar nu au început construcția efectivă.

Dar problema celor cu centrale deja instalate va fi aceea că, în caz că cea actuală se va strica, ea nu va mai putea fi înlocuită cu una nouă, după 2029, dacă directiva UE va fi pusă în aplicare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....