Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: centralele termice de apartament, interzise mai repede decât crezi

Gabriel Peneș 03.03.2023, 10:48
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: centralele termice de apartament, interzise mai repede decât crezi

Românii care se au trecut la încălzirea locuinței și furnizarea de apă caldă prin intermediul centralelor de apartament stau cu emoții. Și asta, pentru că, după ce UE a stabilit că acestea trebuie eliminate, din cauza emisiilor de carbon în atmosferă, și România pregătește o lege prin care aceste centrale vor fi interzise. Partea bună ar fi că, cel puțin la ora actuală, proiectul de lege prevede ca acest lucru să se întâmple doar pentru blocurile noi ce vor fi construite după data intrării în vigoare a legii.

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe

Uniunea Europeană a pus „gând rău” de mai multă vreme centralelor termice individuale, iar România trebuie să se alinieze, cât de curând, directivelor venite de la Bruxelles.

Iar asta, cu toate că centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale. Ele produc 38% din energia pentru încălzirea spațiului UE în locuințe.

Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.

De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform hotnews.ro.

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: centralele termice de apartament, interzise mai repede decât crezi
România se va alinia cât de curând tendințelor din UE și va interzice centralele termice din locuințe

Centralele termice de apartament, interzise mai repede decât crezi

Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor.

„Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a mai punctat Dumitru Chisăliță.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de circa 15.000 euro, aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro).

Totuși, deși legea care vrea să interzică folosirea acestor centrale în România se află pe ultima sută de metri, prevederile ei nu se vor aplica decât de la jumătatea anului. În plus, cel puțin așa cum stau lucrurile acum, măsura de interzicere va viza doar locuințele noi, adică cele care urmează să fie construite în momentul în care va apărea actul normativ.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea, vara trecută, că apartamentele noi vor trebui să aibă centrală comună ori să fie conectate la rețelele centralizate de încălzire ale orașelor.

Interzicerea centralelor individuale nu va afecta, prin urmare, blocurile care au deja centrale de apartament, blocurile aflate în construcție sau pe cele care au primit autorizație de construcție, dar nu au început construcția efectivă.

Cele opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală;
2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale;
3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale;
4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere;
5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice;
6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere;
7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....