Lovitură importantă pentru toți elevii. Banii nu se mai dau în 2021

Stan Filon 05.01.2021, 13:47
Lovitură importantă pentru toți elevii. Banii nu se mai dau în 2021

Fiecare copil născut după data de 9 februarie 2011 va primi câte 500 de euro, bani de educație! Așa sună o lege intrată în viagoare încă din anul 2013, care însă nu a fost respectată niciodată. După cum se vede, nici anul acesta nu va crea efecte.

Copiii nu vor primi nici în 2021 cei 500 de euro pentru educație

Așadar copiii nu vor primi cei 500 de euro pentru educație nici în anul 2021, deoarece încă din 2013 autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept. Banii nu vor fi dați nici în acest an, după cum s-a aflat dintr-o ordonanță ce a fost oficializată în ultima zi din 2020.

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză.

Lovitura importantă pentru toti elevii
Lovitura importantă pentru toti elevii

Un miliard de euro doar pentru anul 2021

Micuții nu se vor putea bucura de cei 500 de euro nici anul acesta, din cauza amânării stabilită prin OUG 226/2020. Actul normativ ce conține o serie de măsuri fiscal-bugetare stabilește că acordarea sumelor de bani se amână până în 31 decembrie 2021.

Cu toate aceste, se întrevede o rază de speranță, de la 1 ianuarie 2022, dacă autoritățile nu vor decide să amâne din nou intrarea în vigoare a legii.

Amânările repetate se datorează lipsei de bani din buget. Numai pentru 2021, ar fi nevoie de fonduri publice de circa un miliard de euro, în condițiile în care există peste 2.000.000 de copii ce ar trebui să primească sprijinul de 500 de euro.

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, stabilește Legea educației.

Cei 500 de euro ar trebuie depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit („cont pentru educație permanentă”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...