Lovitura grea primită de SUA în 2021. Fenomenul natural care i-a costat 145 de miliarde de dolari

Ioana Bucur 12.01.2022, 17:37
Lovitura grea primită de SUA în 2021. Fenomenul natural care i-a costat 145 de miliarde de dolari

Un raport arată lovitura grea primită de SUA în 2021. Cercetătorii vorbesc despre un an al recordurilor negative, de la temperaturi maxime istorice până la fenomene meteo devastatoare. Țara a fost măturată de furtuni, alunecări de teren, secetă, inundații și incendii uriașe de vegetație, însă cele mai multe pagube au fost provocate de o singură categorie. Acesta este fenomenul natural care i-a costat 145 de miliarde de dolari.

Pagube de 145 de miliarde de dolari într-un singur an

Nu mai puțin de 20 de evenimente meteorologice extreme, de la secetă la incendii de vegetație și inundații, au lovit Statele Unite ale Americii în anul 2021. Bilanțul, potrivit potrivit unui raport al Administrației Naționale pentru Oceanii și Atmosfera (NOAA), este devastator: 688 de decese și daune de aproape 145 de miliarde de dolari.

Dintre toate, cel mai mare impact, care i-a costat pe americani 78,5 miliarde de dolari, l-au avut cele patru furtuni tropicale ce au măturat diferite regiuni ale țării. Din totalul de 78,5 miliarde de dolari, 74 de miliarde de dolari au fost doar din pagubele din timpul uraganului Ida, care a lăsat în urmă distrugeri din Louisiana până la New York.

Climatologul și economistul NOAA Adam Smith a declarat pentru Associated Press: „A fost un an greu. Schimbările climatice au avut un impact uriaș asupra fenomenelor meteo care au devastat țara”.

„Jurnalul” dezastrelor meteorologice de anul trecut a inclus un val de căldură record în nord-vestul Pacificului – temperaturile au atins atunci 116 de grade Fahrenheit în Portland, o furtună de gheață devastatoare în Texas, patru uragane care au provocat daune uriașe, tornade ce au luat numeroase vieți omenești, alunecări de teren, o secetă persistentă și incendii de vegetație.

Pe locul al doilea, după furtunile tropicale, furtunile din lunile de iarnă au provocat cele mai multe daune.

Lovitura grea primită de SUA în 2021. Fenomenul natural care i-a costat 145 de miliarde de dolari

„Este o realitate la care mă așteptam, în contextul schimbărilor climatice”

Dacă se ține cont de „mortalitate”, cele mai grave fenomene meteorologice din 2021 au fost seceta din zona de vest a Statelor Unite și valul de caniculă – combinate, acestea au ucis 229 de oameni.

Dezastrele meteorologice i-au costat pe americani, în ultimii cinci ani, 742 de miliarde de dolari. Au fost analizate 86 de evenimente separate, cu o medie de peste 17 pe an – o valoare record. Este cu aproape 100 de miliarde de dolari mai mult decât totalul combinat al tuturor dezastrelor majore din 1980 până în 2004.

„Este o realitate la care mă așteptam, în contextul schimbărilor climatice. Acestea supraalimentează, în esență, multe tipuri de vreme extremă, făcând valurile de căldură, secetele, incendiile, precipitațiile intense, inundațiile și furtunile mai severe, distructive și mai mortale”, a spus Jonathan Overpeck, profesor la Universitatea din Michigan.

Anul 2021 a fost, de asemenea, al patrulea cel mai cald an înregistrat în Statele Unite, cu o temperatură medie de 54,5 grade, potrivit unui alt raport NOAA. Mai multe orașe au stabilit recorduri istorice, printre care: Akron, Ohio; Baltimore; Bismarck, Dakota de Nord; Boston; Buffalo, New York; Erie, Pennsylvania; Milwaukee, Wisconsin; Montpelier, Vermont; Sault Saint Marie, Michigan și Toledo, Ohio.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...