Lovitură grea pentru românii care au credite. Cât vor plăti în plus la ratele lunare

Stan Filon 04.03.2021, 10:03
Lovitură grea pentru românii care au credite. Cât vor plăti în plus la ratele lunare

Vin vești foarte proaste pentru românii care au rate la bănci. Indicele ROBOR a înregisrat o creștere spectaculoasă în doar câteva zile! Românii care vor merge la bancă să plătească rata la casă vor avea o surpriză chiar neplăcută.

Cresc alarmant ratele la credite

Indicele ROBOR a crescut în ultimele zile cu aproape 10%, ceea ce se traduce în rate mai mari la bănci. Dacă până acum plăteați o rată de, să zicem, 1400 de lei, ei bine, de acum trebuie să mai scoateți din buzunar 140 de lei, pentru a vă achita datoria, chiar dacă suma împrumutată…nu a crescut.

Dar de ce s-a ajuns aici? Ei bine, specialitii din domeniul financiar spun că dobânzile au crescut pentru că atât firmele cât și populația se bazează acum mai mult pe împrumuturi pentru a face față cheltuielilor. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea ratelor la creditele în lei, a atins pragul de 1,7%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Practic, față de sfârșitul săptămânii trecute, ROBOR a crescut cu aproape 10%.

Cresc alarmant ratele la credite
Cresc alarmant ratele la credite

Indicele ROBOR s-a apreciat cu 10%, în doar câteva zile

„A scăzut temporar lichiditatea în bănci. Acest luru se întâmplă în general spre sfârșitul lunii, când firmele trebuie să plătească dările la stat, impozitele. Până când trezoreria începe din nou să plătească către bugetari salarii sau pensii, există un moment de lichiditate mai scăzută”, a explicat pentru Antean 3, Irina Chițu, analist financiar.

Aceste semne pot vorbi despre o viitoare criză financiară? Ei bine, toate elementele sunt prezente acum. Economiștii spun că dobânzile au început să crească pentru că, atât firmele cât și populația, au devenit tot mai dependențe de împrumuturi și credite. De parcă nu era suficient, și băncile au început să se împrumute din ce în ce mai mult între ele, pentru a putea asigura accesul banilor în piață, ceea ce se reflectă direct în majorarea rapid a dobânzilor.

Până acum, dobânzile au fost ținute în frâu datorită deciziilor luate de Banca Națională a României, iar de la începutul pandemiei de coronavirus Banca Centrală a scăzut de patru ori dobânda-cheie, până la minimul istoric de 1,25% cât este în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...