Veste majoră pentru români! Ce se întâmplă cu ratele la bănci: cât este noul ROBOR

Madlen Moraru 12.06.2020, 13:21
Veste majoră pentru români! Ce se întâmplă cu ratele la bănci: cât este noul ROBOR

Veștile sunt neașteptate pentru românii cu rate bancare. Indicele ROBOR a fost modificat și anunțul a venit în această zi de vineri. Principalele monede de schimb valutar au suferit și ele anumite schimbări în ultima perioadă, fiind vorba de aprecieri ale monedei naționale în raport cu Dolarul american, fie Euro sau CHF – francul elvețian, în care foarte mulți clienți ai băncilor au rate.

Veste majoră pentru români

Românii primesc o veste foarte bună la finalul acestei săptămâni. Indicele ROBOR calculat la 3 luni a scăzut. Noul ROBOR înregistrat este mai mic chiar și față de cel din urmă cu câteva zile. Pe data de 11 iunie, acesta era de 2.23%, anunțul fiind confirmat de către oficialii Băncii Naționale a României (BNR). Indicele ROBOR este cel în funcție de care se calculează dobânzile pentru marea majoritate a creditelor în lei.

De aceea, anunțul este unul foarte important pentru românii care au astfel de rate. Potrivit celor de la news.ro, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut în această vineri până la un procent de 2,17%, fiind vorba despre date oficiale ale BNR. Totodată, este cel mai redus nivel consemnat de ROBOR înregistrat de la data de 20 aprilie 2018. Pe atunci era marcată o scădere de până la 2,13%. Mai mult, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la nivelul de 2,28%, și nu a mai fost redus la acest nivel de la data de 7 februarie 2018. Atunci avea un procent de 2,27%.

Veste majoră pentru români! Ce se întâmplă cu ratele la bănci cât este noul ROBOR
Vestea e una foarte bună pentru românii cu rate la bănci pentru că ROBOR la 3 luni a scăzut

Ce se întâmplă cu ratele la bănci și cât este noul ROBOR?

Decizia a fost luată și ulterior anunțată de către consiliul de administraţie al BNR. A fost făcut acest anunț îmbucurător pentru români și în contextul pandemiei cu noul virus. Pe data de 29 mai a fost anunțată și reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an. Această decizie a fost pusă în practică începând cu 2 iunie 2020. S-au păstrat și nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, dar și pentru cele şi în valută ale instituţiilor de credit. Măsura este una de atenuare a impactului economic pe care l-a avut pandemia asupra economiei țării noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe