Lovitură dură pentru fermierii români. Ce se întâmplă cu banii din subvenții

Stan Filon 18.02.2021, 12:00
Lovitură dură pentru fermierii români. Ce se întâmplă cu banii din subvenții

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a vorbit deschis despre ce se întâmplă, de fapt, cu o parte importantă din subvențiile acordate de stat. Acesta a tras un semnal de alarmă, invitat fiind la o emisiune la TVR1, unde a spus că ar trebui să facă agricultură doar cei care se ocupă cu asta din tată-n fiu.

Ministru Agriculturii a spus ce se întâmplă, de fapt, cu subvențiile pentru fermieri

Ministrul Agriculturii a recunoscut că domeniul agriculturii este în acest moment plin de vânători de subvenții în agricultură, care nu au nicio legătură cu agricultura și care lasă terenurile pârloagă, însă încasează banii de la stat, care nu sunt deloc puțini. Declarația foarte gravă pe care a susținut-o Adrian Oroș a fost făcută la emisiunea România 9, de pe TVR 1. Acesta a spus și ce se va întâmpla cu agricultura din România atunci când statul nu va mai oferi subvenții.

”Eu nu doresc să se apuce de agricultură decât aceia care au avut tradiție în agricultură și care cunosc pentru că în România de când au apărut subvențiile, vânătorii de subvenții, șmecherii, s-au dus exact spre aceste zone doar pentru subvenții, au găsit tertipuri să ia subvențiile fără să facă agricultură, în jurul lor au pârjolit totul, adevărații agricultori, care au făcut cu tradiție acest lucru, din generație în generație, nu prea au apucat, când vor dispărea subvențiile ei se vor retrage și după nu va rămâne nimic. Deci, eu nu aș dori ca ministru al Agriculturii să dau subvenție decât unui om care a făcut agricultură din tată-n fiu”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la emisiunea România 9, de pe TVR 1.

Ministrul Agriculturii a spus ce se intampla, de fapt, cu subventiile pentru fermieri
Ministrul Agriculturii a spus ce se intampla, de fapt, cu subventiile pentru fermieri

Dosare penale pe bandă rulantă, numai în programul ”Tomata”

An de an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură avertizează agricultorii să fie corecți, deoarece se pot alege cu dosare penale! PERICOL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează fermierii care cer anul acesta subvențiile din agricultură să aibă grijă ce declară pentru că o condiție artificială, creată cu singurul scop de a încasa subvenția, le poate aduce pe lângă bani și un dosar penal. Fermierii pot fi verificați de APIA și după ce au încasat banii, iar verificarea se face și la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Despre aceste nereguli a vorbit Adrian Oroș și în Parlamentul României, când a acuzat pe față PSD de aceste șmecherii cu subvenții de la stat. Ministrul s-a dezlănțuit la adresa programului Tomata, inițiat de PSD.

3.000 de euro subvenție pentru cultura pe 1.000 de metri pătrați

”Referitor la Programul Tomata, pentru că Guvernul PSD nu a prevăzut în 2019 resursele financiare necesare, am fost nevoiți să suplimentăm resursele financiare necesare acestei scheme cu încă 13 milioane în decembrie. Ați reușit să compromiteți și acest Program. Ați forțat, anul trecut, angajații DAJ-urilor (direcțiile agricole județene n.r,) să plătească dosare fictive. Banii care ar fi trebuit să ajungă la legumicultorii corecți, au ajuns în mare parte la șmecheri și la clientela de partid. Ce încredere poate să mai aibă un fermier corect în Ministerul Agriculturii, păstorit ani de zile de voi?! 417 dosare penale sunt acum la DNA doar în județul Olt și camioane de tomate aruncate la groapă anul trecut”, a spus ministrul agriculturii.

În cadrul Programului Tomata, inițiat de Guvernul PSD, cultivatorii de tomate încasează o subvenție de 3.000 de euro pe an pentru 1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...