Cât se câștigă în agricultură în Germania și ce muncitori preferă angajatorii nemți

Emanuela Pană 02.10.2020, 19:23

An de an, avioane pline cu zilieri români pleacă către Germania, pentru că în România perspectivele economice nu sunt deloc încurajatoare. Astfel, apare o curiozitate logică: Câți bani câștigă românii care merg la muncă la nemți și cu câți rămân, de fapt, la final de lună? Află răspunsul parcurgând acest articol.

Câți bani câștigă românii care merg la muncă în Germania

În ultima vreme, mii de lucrători sezonieri români s-au înghesuit să plece în Germania, în speranța unui trai mai bun. Pe site-urile de recrutare sunt zeci de anunțuri cu oferte de muncă în agricultură, la cules de sparanghel. Plata se face per kilogram de sparanghel cules şi este de 60 de cenţi, după cum a dezvăluit un român de 43 de ani, plecat la muncă în Germania.

„Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am“, povestește bărbatul.

În schimb, pentru cei ce preferă plata pe oră, aceștia primesc 9,35 euro brut, adică 8 euro net / oră, după cum arată site-ul stiridiaspora.ro.

Din acești bani se scad cheltuielile cu cazarea și cele trei mese, adică aproximativ 16,50 euro pe zi. La un calcul simplu, pe baza ofertelor prezentate în anunțurile de profil, aflăm că într-o lună cu 21 de zile lucrătoare, în care muncește 8 ore pe zi, un român rămâne cu aproape 1.000 de euro pe lună. Acest calcul este valabil pentru 8 ore de muncă pe zi, 5 zile pe săptămână, dar lucrătorii români s-au obișnuit să muncească mult mai mult de atât.

Spre comparație, în țară salariul minim este de 350 de euro (pe acesta bazându-se o treime din angajaţii români), în timp ce salariul mediu este de aproape 700 de euro.

Ce muncitorii preferă angajatorii nemți

Potrivit anunțurilor publicate pe site-urile de recrutare, se caută persoane dornice să culeagă sparanghel sau căpșuni în Germania. Până la izbucnirea crizei pandemice, la nemți se lucra non-stop, inclusiv duminica, însă, pentru a preveni răspândirea virusului, angajatorii au oprit activitatea în această zi.

Nemții caută români zilieri pentru cules de sparanghel
Nemții caută români zilieri pentru cules de sparanghel

Sparanghelul, numit și „aurul alb“ de către fermieri, se clasează printre cele mai profitabile produse pentru companiile din industria agricolă, asigurând câștiguri de patru ori mai mari decât cheltuielile necesare pentru cultivare, îngrijire și recoltare.

Unul dintre factorii profitabilității cultivării acestei vegetale este faptul că o singură plantă de sparanghel poate produce rod 15 ani la rând. Un alt factor este aprecierea de care planta se bucură în bucătăriile din această țară.

În ajutorul celor care vor să meargă la muncă în țări străine, Ministerul Muncii a publicat pe site-ul său un ghid, care cuprinde informaţii despre legalitatea contractelor de muncă, lista agenţiilor de plasare autorizate şi cea a agenţilor de muncă temporară şi include datele de contact ale ambasadelor şi consulatelor. Totodată, au fost puse la dispoziția românilor și două numere de telefon, unde cei interesați pot obține mai multe informații.

„În măsura în care este posibil, MMPS recomandă plecarea prin agenţii de plasare sau prin agent de muncă temporară. (…) De asemenea, numerele de telefon cu tarif normal 021/302.70.52 şi 021/302.70.53 sunt disponibile lucrătorilor români interesaţi să afle informaţii despre munca în străinătate. Numerele telefonice pot fi apelate de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 18:00“, se arăta în comunicatul instituţiei.

Citește și: Informații pentru românii care vor să muncească în străinătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...