Răsturnare de situație în dosarul Revoluției. Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

Mihnea Tălău 25.04.2023, 14:06
Răsturnare de situație în dosarul Revoluției. Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, urmează să fie chemat în fața magistraților de la Curtea de Apel București pentru a i se anula certificatul de revoluționar, informează România TV. Procesul în acest caz a început în luna februarie 2023, dar prima instanță, Tribunalul București, și-a declinat competența.

Incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie

Update 25 aprilie, ora 13.31. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, luni, că nu are competenţa să judece dosarul în care Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari solicită anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 acordat fostului preşedinte Ion Iliescu. Având în vedere că Tribunalul Bucureşti îşi declinase competenţa în acest caz, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să decidă ce instanţă să soluţioneze dosarul.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a-VIII a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti – Secţia a-II a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Constată ivit conflictul negativ de competenţă. Înaintează cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă”, este decizia CAB.

Știrea inițială: În luna februarie anul acesta, magistrații acestei instanțe au stabilit că dosarul nu este de competența acestei instanței l-au trimit către Curtea de Apel București.

„Admite excepția necompetenței materiale a Tribunalului București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal. Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București – Secțiile de Contencios Administrativ și Fiscal. Fără cale de atac”, este verdictul dat de Tribunalul București.

Pe data de 31 mai 2022, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, a decis să solicite Tribunalului București retragerea certificatului de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, emis pe numele lui Ion Iliescu.

Comisia a constatat în unanimitate, atât din CV, cât şi din materialele de presă, că Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, ceea ce îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Potrivit Legii 341/2004, de aceste drepturi nu pot beneficia persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român. Ori, Ion Iliescu a fost prim secretar PCR la Iași iar ulterior a deținut diferite funcții la nivel de București.

Cu ce se ocupa, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani

Iliescu s-a auto-decorat cu Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989

Conform evidențelor, Ion Iliescu se află pe lista cu 1.266 de persoane care au fost decorați și cu Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

Decretul prezidențial a fost semnat în decembrie 2004, de președintele României de la acel moment, nimeni altul decât Ion Iliescu.

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al FSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.

Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. A fost președinte de onoare al PSD.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...