Lovitură cruntă pentru Rapid, după ratarea promovării. Ce șanse mai au giuleștenii

Marian Cărăvan 05.08.2020, 17:55

După ce a ratat promovarea, Rapid a mai primit o lovitură. Una cruntă. Tribunalul București a decis anularea dreptului de folosință a siglei pe care clubul din Liga 2 a folosit-o în ultimii doi ani. Sigla ar fi fost înregistrată cu rea credință de către conducerea din 2015 a FC Rapid SA, societate aflată acum în faliment.

Rapid primește o lovitură cruntă, la trei zile de la ratarea promovării

În 2018, Academia Rapid a achiziționat de la FC Rapid SA dreptul de folosință a siglei. La scurt timp, Academia Rapid și-a schimbat numele în Rapid București. Cum instanța a decis că sigla a fost înregistrată cu rea credință, în aceste condiții echipa din liga a doua și-a pierdut dreptul de a o mai folosi. Nu se știe dacă această decizie care nu e definitivă, dar e executorie, ar duce și la revenirea la vechea denumire, Academia Rapid, în fapt cea care a cumpărat de FC Rapid SA dreptul de folosință a siglei.

Decizia Tribunalului București a provocat deranj mare în birourile clubului giuleștean, iar conducerea alb-vișiniilor e hotărâtă să facă apel.

Decizia de astăzi vine după un alt verdict al instanței. Cel din luna mai a acestui an. Atunci, Fotbal Club Rapid, formația din Liga 2, cea susținută de marea masă a fanilor alb-vișinii, a cerut în instanță exclusivitate asupra siglei. Curtea de Apel a respins acțiunea, decizia fiind una definitivă. Așadar, și formația din L4, Asociația Fotbal Club Rapid, o poate folosi.

Rapidul nu a făcut pasul spre prima ligă, după un sezon modest în eșalonul secund, în care a prins la mustață play-off-ul, dar a încheiat ultima în grupa celor 6 echipe ce luptau pentru promovare. UTA și Campionii FC Argeș sunt echipele care au promovat direct în Liga 1.

Comunicatul celor de la FC Rapid 1923

Având în vedere apariția unor știri cu privire la situația legală a mărcilor notorii „RAPID”, legal înregistrate și folosite de către noi, facem următoarele precizări:

1. Suntem profund revoltați de faptul că, în anul de grație 2020, Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o societate care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții. Astfel, dreptul la un proces echitabil, prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat în mod flagrant – în acord cu jurisprudența reținută în cauzele Ruiz-Mateos împotriva Spaniei, pct. 63; McMichael împotriva Regatului Unit, pct. 80; Vermeulen împotriva Belgiei, pct. 33; Lobo Machado împotriva Portugaliei, pct. 31; Kress împotriva Franţei (MC), pct. 74. Nu cunoaștem motivele pentru care Tribunalul București încalcă prevederile Codului de Procedură Civilă și Convenția privind drepturile omului. În sistemul de drept român nu se face justiție ”in absentia” cu încălcarea dreptului esențial la un proces echitabil. Este limpede, însă, că la acest moment drepturile noastre sunt încălcate chiar de judecătorii care trebuie sa aplice legea.

2. Suntem în egală măsură revoltați de faptul că Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o asociație care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții și care nici măcar nu este menționată în dispozitivul hotărârii. Astfel, dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost, de asemenea, încălcat în mod flagrant.

3. Totodată, soluțiile nedefinitive pronunțate de Tribunalul București, cu încălcarea legii, sunt surprinzătoare atât în raport de situația de fapt, cât și de prevederile legale. Apelul pe care îl vom promova va restabili ordinea de drept, iar legea va fi aplicată. Protecția drepturilor exclusive asupra mărcilor notorii ”RAPID“, dobândite în mod legal și folosite de noi, este încălcată chiar de către judecătorii care sunt chemați să aplice, dar și să respecte, legea.

4. Mărcile notorii “RAPID” au fost și rămân valabil înregistrate, iar orice încălcare de către terți reprezintă o încălcare a legii.

Urmăriți Impact.ro și pe