Locurile tropicale care încep să apară în România. Oamenii vor să scoată bani de pe urma lor

Elena Avramescu 23.07.2022, 12:03
Locurile tropicale care încep să apară în România. Oamenii vor să scoată bani de pe urma lor

Odată cu încălzirea globală se produc și schimbări climatice, astfel că acest lucru afectează și în bine, nu doar în rău, din punct de vedere al agriculturii, deoarece acum avem posibilitatea de a cultiva alte tipuri de plate, unele exotice, chiar în propria grădină. Cercetătorii Staţiunii Pomicole Istriţa au fost cei care au divulgat toate aceste lucruri, având în pregătire mai multe soiuri inedite, precum fructe de baby kiwi, banana nordului, kaki sau chiar curmal chinezesc.

Fructele tropicale încep să fie cultivate în România

Din păcate, fructele românești cu care toți suntem obișnuiți încep să piardă teren în favoarea celor exotice, iar acest lucru se întâmplă din cauza secetei care este prezentă tot mai mult de la an la an. Astfel că producătorii se gândesc tot mai des la de varianta de a cultiva fructe tropicale în locul celor „tradiționale”.

Sorin Mărunţiş, un producător de mure şi zmeură din Merei, judeţul Buzău, este unul dintre cei care are în vedere acest lucru, care a observat cu mare tristețe faptul că recoltează fructele din ce în ce mai devreme, dar riscă să le și piardă extrem de rapid, iar asta din cauza arșiței. De aceea se gândește să ia în calcul înfiinţarea unor culturi mai rezistente la căldură şi precipitaţii puţine.

„O să mai scot din butaşii de zmeur şi muri ca să încerc şi ceva plante exotice. Din cauza climei care este în schimbare. Încercăm să vedem dacă se adaptează dar eu zic că sigur se vor adapta. Diversificăm plantaţia”, a declarat Sorin Mărunţiş, potrivit Adevărul.

Astfel că în judeţul Buzău, mai mulți fermieri au testat câteva exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de multă vreme, și au fost plăcut surprinși de rezultate.

„Eu, personal, am pus smochin şi, într-adevăr, în ultimii trei ani a mers; nu a mai fost nevoie să fie înveliţi, merg destul de bine deoarece clima s-a schimbat”, a spus și Irinel Manea, producător de fructe din Buzău.

Însă asta nu este tot. Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa de Jos, judeţul Buzău, unde sunt în curs de aclimatizare câteva plante aduse de pe alte continente, a decis să vină în ajutorul fermierilor români care vor să înlocuiască pomii şi arbuştii fructiferi cu plantaţii exotice.

„În pepinieră, avem un lot cu rodie, o specie care provine din zona mediteraneană, apoi avem kaki, care provine din Asia, urmează curmalul chinezesc şi baby kiwi, tot din Asia”, a spus Andrei Tabacu, cercetător Staţiunea Pomicolă Istriţa.

Locurile tropicale care incep sa apara in Romania
Livezi tropicale in Romania

Kaki este unul dintre fructele aclimatizate din staţiunea buzoiană de cercetare, care devine portocaliu la coacere.

„Este un soi care nu are sâmbure, se consumă ca atare, iar ca şi recoltare sperăm să o avem prin septembrie”, a mai spus cercetătorul buzoian.

Și curmalul chinezesc este la mare căutare acum, iar acesta poate să fie zărit pe un lot din plantaţia experimentală. Fructele acestuia sunt cât o prună la dimensiuni, iar la gust seamănă cu cel de măr uşor caramelizat.

Un alt exemplu îl reprezintă plantele de Asimina, Pawpaw sau „banana nordului”, așa cum mai sunt numite, care se află deja în al treila an de viaţă. Au fost aduse tocmai din Ohio de câțiva români care au aruncat seminţele în grădină, iar în acest an au produs și fructe, spre surprinderea acestora.

„Are un gust interesant, foarte exotic, cum am mânca în acelaşi timp mango, vanilie, pepene galben iar cu cât fructul se postmaturează el oarecum devine maro. Sunt gusturi noi, iar cine consumă fructe tropicale sigur i-ar plăcea şi acest fruct”, a mai spus Andrei Tabacu.

Însă românii nu se pot bucura momentan de aceste fructe exotice, deoarece se află în perioada de cercetare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...