2021, un nou avertisment din punct de vedere climatic. A fost al cincilea cel mai cald an din istorie

Andra Daoud 12.01.2022, 09:39
2021, un nou avertisment din punct de vedere climatic. A fost al cincilea cel mai cald an din istorie

Specialiștii în schimbări climatice trag un semnal de alarmă și spun că ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși ani înregistrați de când se fac măsurători la nivel mondial. Temperatura Pământului continuă să crească, din cauza emisiilor de carbon generate în atmosferă. În plus, anul 2021 a fost al cincilea cel mai cald an din istorie.

2021, un nou avertisment din punct de vedere climatic

Serviciul care analizează temperatura globală și alți indicatori climatici arată că anul 2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată. Tendința pe termen lung este ca temperaturile anuale să crească în continuare, însă sunt așteptate și fluctuații ale temperaturii globale. Acest lucru se va întâmpla din cauza condițiilor meteo prezente la scară largă și a curenților oceanici.

Curentele El Nino și La Nina generează anomalii climatice pe tot globul, dar în special în zonele tropicale, urmate de perioade de secetă și vânt, când apele se răcesc. Experții Copernicus, serviciul care analizează evoluția temperaturii pe glob, au spus că în ultimii șapte ani, temperatura medie anuală a Pământului a fost cu până la 1,2 grade Celsius mai mare față de acum un secol.

Lucrul cu adevărat important este să nu ne focusăm doar pe tendințele dintr-un anumit an, ci mai degrabă să vedem imaginea de ansamblu a temperaturilor care cresc continuu. Această încălzire continuă nu înseamnă că fiecare an va fi mai cald decât precedentul”, a declarat Freja Vamborg, cercetătoare științifică în cadrul Copernicus.

2021, un nou avertisment din punct de vedere climatic. A fost al cincilea cel mai cald an din istorie
2021, un nou avertisment din punct de vedere climatic. A fost al cincilea cel mai cald an din istorie

Pragul de creștere a temperaturii trebuie să rămână sub 1,5 grade Celsius

Experții în climatologie avertizează că pragul de creștere a temperaturii medii trebuie să se mențină la 1,5 grade față de nivelurile preindustriale, pentru a fi evitate catastrofele climatice grave.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Este foarte corect să spunem că lumea este mai caldă cu 1,1 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, deoarece ultima jumătate a ultimului deceniu a fost mai caldă decât prima jumătate” a declarat Kim Cobb , directorul Programului de Schimbare Globală de la Institutul de Tehnologie din Georgia.

Anul 2021 este considerat de experți drept un an de avertisment, iar mulți oameni nu sunt pregătiți pentru schimbările climatice care se anunță. Evenimente precum topirea ghețarilor, inundațiile severe, valurile de caniculă și secetă fără precedent sunt doar câteva dintre consecințele creșterii temperaturii globale.

2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai călduroasă vară în Europa, valuri de căldură în Mediterană, ca să nu mai vorbim de temperaturile nemaiîntâlnit de ridicate din America de Nord”, a spus, la conferința de presă de prezentare a raportului, directorul C3S, Carlo Buontempo.

Pe lângă creșterea temperaturii, s-a constatat și o creștere a nivelului de gaze cu efect de seră, cauza principală a crizei climatice, atrag atenția cercetătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe