Locurile din care poate izbucni Al Treilea Război Mondial. Ucraina nu e singurul punct fierbinte al planetei

Stan Filon 06.01.2023, 11:27
Locurile din care poate izbucni Al Treilea Război Mondial. Ucraina nu e singurul punct fierbinte al planetei

Anul 2022 a fost anul care a adus marile puteri cel mai aproape de un conflict armat, de la Războiul Rece, scrie Insider. Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat în aer situația din Europa și a făcut să se vorbească foarte des despre cel de-Al Treilea Război Mondial, mai ales că marile puteri s-au amenințat cu armele nucleare. Ucraina este însă doar un punct de unde ar putea pleca marele război, însă sunt și alte locații la fel de fierbinți, după cum puteți vedea în rândurile de mai jos.

Locurile din care poate izbucni Al Treilea Război Mondial

Rusia a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, iar imediat au început să curgă sancțiunile economice impuse de Occident asupra țării conduse cu mână de fier de Vladimir Putin. SUA și aliații săi puneau deja în practică politici care au provocat moartea soldaților ruși, distrugerea echipamentului militar rusesc și o degradare pe termen lung a economiei ruse.

Amenințările cu atacuri nucleare sunt aproape la ordinea zilei, însă implicarea NATO rămâne improbabilă, dar posibilă, ceea ce ar duce la Al Treilea Război Mondial.

Locurile din care poate izbucni Al Treilea Razboi Mondial
Locurile din care poate izbucni Al Treilea Razboi Mondial

Taiwan – SUA pare dispusă să intervină

Un alt punct fierbinte este Taiwan. Riscul izbucnirii unui război între Taiwan și China s-a redus în ultimele luni, în mare parte din cauza catastrofei legate de gestionarea crizei sanitare provocată de Covid-19. Cu toate acestea relațiile dintre cele două părți rămân tensionate.

Statele Unite ale Americii s-au implicat, iar administrația Biden a făcut mai multe declarații riscante în care a venit în apărarea Taiwanului, ceea ce indică faptul că Washingtonul este foarte îngrijorat de posibilitatea unui atac al Chinei. Oricum ar arăta un viitor conflict în Taiwan, SUA și, cel mai probabil, Japonia se vor număra printre participanți, ceea ce va face din acest război unul în care marile puteri se luptă între ele.

Grecia-Turcia – ar putea deveni primul război din interiorul NATO

Un alt punct fierbinte îl reprezintă relațiile tot mai tensionate dintre Grecia și Turcia. Ar fi primul război care izbucnește între două state NATO. Criza de pe flancul sudic al NATO a intrat într-un con de umbră în momentul în care a izbucnit războiul din Ucraina. În ultimul an, tensiunile dintre Grecia și Turcia s-au intensificat semnificativ, în mare parte din cauza politicilor externe agresive ale Turciei și a vulnerabilității regimului lui Erdogan.

Cu toate că relațiile s-au înrăutățit pe seama neînțelegerilor dintre Atena și Ankara în legătură cu exploatarea resurselor energetice din Marea Egee, disputele teritoriale din aceeași regiune au existat de zeci de ani. Pare improbabil ca un membru NATO să atace un alt membru NATO, dar conflictele din trecutul celor două țări le-au adus de mai multe ori în pragul războiului.

Peninsula Coreeană, mai fierbinte ca niciodată

Tensiunile cresc și între cele două Coree, iar un eventual război ar fi mult mai grav decât cel din Ucraina, mai ales că regimul de la Phenian se pare că are arme nucleare și nu prea se teme să le folosească.

Kim Jong-Un își etalează perioadic armamentul din dotare, făcând diferite teste balistice care atrag atenția întregii omeniri. De cealaltă parte, Seulul răspunde agresiv acestor provocări venite din Coreea de Nord.

China-India – cresc tensiunile pe „Acoperișul lumii”

Luptele dintre trupele celor două țări continuă pe „Acoperișul lumii”. Cu toate că adevărata miză a controlului unor teritorii mici dintr-o regiune montană aproape nelocuită rămân greu de înțeles, nici China, nici India nu au făcut pasul înapoi.

Guvernele lui Modi și Xi nu au găsit până acum niciun mod de a rezolva conflictul. În orice moment, atât indienii, cât și chinezii ar putea fi tentați să rezolve problema printr-o intensificare a disputei – o decizie care ar putea da roade, dar ar putea de asemenea să deschidă calea spre un conflict mult mai mare și mai distructiv. Până atunci însă, mai apar din când în când imagini cu bătăile cu pietre și cu bețe dintre cele două tabere, în creierii munților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...