Kaliningrad, miza Rusiei în Europa. De ce ar putea fi următorul punct fierbinte în războiul său împotriva Ucrainei

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 13:45
Kaliningrad, miza Rusiei în Europa. De ce ar putea fi următorul punct fierbinte în războiul său împotriva Ucrainei

Tensiunile cresc în jurul exclavei rusești Kaliningrad, un teritoriu izolat, dar semnificativ din punct de vedere strategic, de pe coasta Mării Baltice, care ar putea fi în curând târât în războiul Kremlinului. Rusia a reacționat cu furie după ce Lituania a interzis tranzitul mărfurilor vizate de sancțiuni pe teritoriul său, către și dinspre regiunea rusă Kaliningrad.

Importanța exclavei pentru Rusia

De când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, experții s-au temut că exclava Kaliningradul ar putea deveni un punct de foc în tensiunile dintre Moscova și Europa. Este cel mai vestic teritoriu al Rusiei și singura parte a țării înconjurată de state UE, iar Lituania se află între ea și Belarus, o națiune aliată a Moscovei, în timp ce Polonia se învecinează cu ea la sud, notează CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că decizia Lituanie privind tranzitul mărfurilor rusești vizate de sancțiuni pe teritoriul său, către și dinspre regiunea rusă Kaliningrad, este fără precedent și că Rusia o consideră ilegală. „Face parte dintr-o blocada, desigur”, a spus el.

Kaliningrad, miza Rusiei în Europa. De ce ar putea fi următorul punct fierbinte în războiul său împotriva Ucrainei
Rusia a amenințat Lituania.

Și alți oficiali ruși au amenințat Lituania. De exemplu, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse și omul de încredereal lui Vladimir Putin a spus: „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile sunt în curs de elaborare într-un format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației lituaniene”.

Ce este Kaliningrad?

Kaliningrad este o exclavă rusă cuprinsă între Polonia și Lituania, capturată de trupele sovietice de la Germania nazistă, în aprilie 1945 și apoi a devenit parte a teritoriului sovietic ca urmare a Acordului de la Potsdam. Timp de decenii, a fost o regiune puternic militarizată, închisă străinilor. Dar, în ultimii ani, Kaliningrad a devenit o destinație turistică și a găzduit meciuri în timpul Cupei Mondiale din 2018.

Are o populație de aproximativ un milion de locuitori, dintre care majoritatea locuiește în sau în apropierea capitalei cu același nume. Exclava este una dintre cele mai prospere regiuni ale Rusiei, cu o industrie extinsă. Portul său, Baltiysk, este cel mai vestic port de pe teritoriul Rusiei.

Dar exclava Kaliningrad este importantă datorită poziționări sale. O fâșie subțire de pământ o separă, la sud, de Belarus și leagă teritoriul polonez și lituanian. Cunoscut sub numele de coridorul Suwalki, acesta  este singura legătură terestră între statele baltice și restul Uniunii Europene. De asemenea, este sediul Flotei Baltice Ruse, care a început exercițiile de rachetă și artilerie planificate anterior. Odată capturată de Rusia, fâșia ar putea separa Estonia, Letonia și Lituania, aflate la nord, de Polonia, aflată la sud, și implicit de restul Uniunii Europene.

În 2002, UE și Moscova au ajuns la un acord privind călătoriile între Rusia și Kaliningrad, înainte ca Polonia și Lituania să adere la Uniunea Europeană, în 2004. Când acele țări au aderat, exclava a fost înconjurată pe trei părți de teritoriul UE, iar Rusia susține că a fost încălcat acordul din 2002.

Are Rusia arme nucleare în Kaliningrad?

Importanța Kaliningradului a devenit și mai mare pentru Rusia odată cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, a spus după această mișcare că „nu va mai fi posibil să se discute despre vreun statut non-nuclear al țărilor baltice și echilibrul trebuie restabilit”.

Rusia se opune de multă vreme prezenței țărilor NATO în jurul Kaliningradului. „Au mutat infrastructura NATO lângă granițele noastre. Și acesta nu este teritoriul Statelor Unite”, afirma ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în 2015, după informații conform cărora Moscova a mutat în regiune rachete Iskander cu capacitate nucleară.

Rusia nu a recunoscut că are arme nucleare în Kaliningrad, dar în 2018 Federația Oamenilor de Știință Americani a precizat că Moscova a modernizat un buncăr de depozitare a armelor nucleare în regiune, pe baza analizei imaginilor din satelit.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Lituania a cerut NATO să sporească desfășurarea de trupe pe teritoriul său.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...