Locul din România preferat de Nicolae Ceauşescu. E o zonă de munte, puţini români mai merg aici

Badea Violeta 01.06.2022, 15:13

Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut mult rău, însă nimeni nu le poate contesta iubirea față de țară. În schimbul călătoriilor în străinătate, cei doi soți preferau să-și petreacă vacanțele la munte în România. Ba chiar mai mult de atât, se pare că fostul dictator avea chiar și un loc preferat, unde se simțea în siguranță și venea pentru vânătoare. Iată despre ce locație este vorba!

Unde își petreceau vacanțele soții Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, iubeau din tot sufletul meleagurile natale și obișnuiau să își petreacă vacanțele în România. Spre deosebire de alți români, aceștia aveau posibilitatea să călătorească, deși nu se rezolva totul atât de rapid ca și în vremurile noastre. Cu toate acestea, fostul dictator prefera destinațiile din România, mai ales cele din zona montană.

Pasionat de vânătoare, liderul comunist obișnuia să meargă foarte des la Cabana Paltinu de la Bâlea Lac. Această locație s-a numit inițial Vila Paltinu și a fost construită odată cu Transfăgărășanul. Acolo, soțul Elenei Ceaușescu putea vâna în voie capre negre, în plus avea parte și de siguranță.

Din păcate, în urma unei furtuni violente ce a avut loc în anul 1974, cabana preferată a lui Nicolae Ceaușescu a rămas fără acoperiș, resturile acestuia ajungând pe fundul lacului Bâlea. Astfel, liderul comunist a ordonat ca acoperișul să fie ancorat de corpul construcției. După o perioadă îndelungată, în 1988, cabana a fost racordată la rețeaua națională de electricitate. Aceasta a fost introdusă după o partidă de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu.

„Dictatorul venea la Bâlea cu bucătarul personal, iar oamenii care lucrau atunci în zonă au rămas cu amintirea unui om mai degrabă modest, fără pretenții exagerate.

Nu era prea pretențios, din ce știu de la oamenii care lucrau acolo era un om simplu, fără pretenții exagerate. Își aducea bucătarul lui care îi pregătea masa”, a declarat Liviu Miu, adjunct al șefului Salvamontului din Sibiu, la acea vreme, citat de cei de la spynews.ro.

Cabana Paltinu
Cabana Paltinu

Unde se află Cabana Paltinu

Locația preferată a lui Nicolae Ceaușescu se află în județul Sibiu, în apropiere de Lacul Bâlea, la o altitudine de 2050 de metri în munții Făgăraș. Cabana Paltinu este deschisă pe tot parcursul anului și, de-a lungul timpului, a fost vizitată de mai multe personalități.

Dem Rădulescu, Gheorghe Gheorghiu, Daniel Iordăchioaie, dar și oameni politici, miniștri și ambasadori s-a cazat în apartamentul lui Nicolae Ceaușescu din Cabana Paltinu.

Urmăriți Impact.ro și pe