Locul din România în care respiri cel mai curat aer. Este căutat inclusiv de străini

30 06. 2022, 18:41

La aproximativ o oră de mers cu mașina din București, poți ajunge în locul din România în care respiri cel mai curat aer. O bijuterie a țării noastre, recunoscută încă din anul 1853, unică în Europa, ce atrage turiști din toate colțurile lumii. Dacă te gândești la o excursie de weekend, dar vrei să eviți aglomerația de pe litoral și de pe Valea Prahovei, este o variantă de neratat.

La 100 de kilometri de Capitală

România ascunde locuri cu totul deosebite, pe care le apreciază nu doar românii, ci și turiștii străini care ne aleg țara ca destinație de vacanță. La aproape o sută de kilometri de Capitală și doar 44 de kilometri de Ploiești, călătorii se pot bucura de locul din România în care respiri cel mai curat aer.

Cei care își doresc o excursie de câteva zile ar putea adăuga pe lista variantelor stațiunea Slănic Prahova, recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, fapt ce a contribuit la declararea sa ca stațiune turistică de interes național. Aici vor descoperi cea mai mare salină din Europa.

Mina Unirea (Salina Slănic Prahova), situată la o adâncime de 208m, pe o suprafaţă de 53.000mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) şi prin puritatea deosebită a sării, se precizează pe site-ul Societății Naționale a Sării.

Salina Slanic

Cel mai curat aer din România

Aproape trei milioane de metri cubi de sare excavată au dus la crearea unor cavități cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătrați. Cele 14 încăperi au o deschidere de zece metri la tavan, 32 de metri la talpă și o înălțime de 54 de metri. Adâncimea salinei este de 208 metri, toate aceste valori făcând-o cea mai mare din Europa.

Condițiile din salină creează cel mai curat aer din țară, în condițiile în care aici lipsesc cu desăvârșire radiațiile și poluarea.

În interior a fost amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri, cu paturi, scaune, mese și unde vizitatorii cu afecțiuni respiratorii pot petrece câteva ore în liniște. Un tratament de două săptămâni este recomandat pentru pacienții cu probleme pulmonare.

Tot în salină sunt amenajate și locuri de joacă cu tobogane, balansoare și leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting și minifotbal, o sală cu mese de biliard și un bufet. Deseori, în Mina Unirea se organizează diverse competiții sportive, concursuri, expoziții și concerte.