Locul din România confundat cu Laguna albastră. Puțini știu ce comoară turistică ascunde țara noastră

Elena Avramescu 12.06.2022, 12:34
Locul din România confundat cu Laguna albastră. Puțini știu ce comoară turistică ascunde țara noastră

Clujul deține una dintre cele mai frumoase destinații turistice de vară și cu toate că este lăudată de toată lumea, aceasta a fost lăsată în paragină. Este vorba despre un lac cunoscut ca „laguna albastră”, fiind extrem de spectaculos prin culoarea apei sale turcoaz și prin dunele sălbatice care-l înconjoară, fiind la aproximativ 40 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu.

Laguna albastră de România, lăsată în paragină

Însă culoarea sa caracteristică este dată de caolinul din apă, deoarece lacul s-a format pe locul unei foste exploatații de argilă albă, din apă de ploaie. Locul aparține minei Aghireșu, care în trecut a fost inundată de izvoarele subterane, iar gropile excavate au fost acoperite cu apă în cea mai mare parte. Acest lucru face ca peisajul să fie cu adevărat special, de aceea lacul de culoare azurie se remarcă într-un deșert de dune, foste excavații.

Însă cine vrea să ajungă la acest lac trebuie să aibă multă răbdare, deoarece drumul este plin de hârtoape, fiind un drum de exploatație minieră, iar o mare parte din distanță trebuie parcursă pe jos. În plus, în zonă nu s-a investit absolut deloc pentru amenajări turistice. Primăria a declarat că nu a avut bani suficienți pentru amenajări atât timp cât a fost proprietarul zonei, astfel că în urmă cu câțiva ani a scos lacul la licitație.

Cu toate acestea, se pare că drumul până-n acel loc putea să fie reabilitat dacă se voia, însă viceprimarul din Aghireșu Gheorghe Both a dat vina pe Bega Minerale, fosta exploatație mineră, căreia i-ar aparține drumul, și pe proprietarul lacului, deoarece primăria a vândut în urmă cu mai bine de șase ani lacul către o firmă privată.

Locul din Romania confundat cu Laguna albastra
Laguna albastra din Cluj

Noul proprietar a scos la vânzare Laguna Albastră

„De atunci n-au făcut absolut nimic. Lacul e plin de mizerie pentru că lumea merge pe acolo și e periculos, în unele locuri adâncimea depășește 15 metri; drumul e circulabil când e timp frumos”, a spus viceprimarul.

Viceprimarul a mai adăugat că nu-și aminte ca noul proprietar să se fi angajat prin contract la amenajări, deoarece a trecut mult timp de atunci.

Noul proprietar, Trust Invest, a scos la vânzare Laguna Albastră cu o lună de zile în urmă, iar la acel moment cerea suma de 280.000 de euro. Reprezentantul Trust Invest, Vlad Căpușan, a declarat că a vândut lacul către o firmă despre care singura informație pe care o poate da, deocamdată, este că se află în afara Clujului.

Chiar dacă este destul de periculos în lipsa amenajărilor, fiind înregistrate cazuri de turiști înecați, lacul Laguna Albastră a fost prezentat în numeroase articole din presa națională sau chiar internațională, unde a fost comparat, de exemplu, cu Marea Mediterană, spunându-se despre Laguna Albastră că e „cel mai albastru lac din țară”.

Urmăriți Impact.ro și pe