Un lac minier din România crește vizibil pe zi ce trece. A ajuns să stârnească îngrijorare după ce au avut loc mai multe alunecări de teren

Elena Avramescu, Mihai Cheleș 30.06.2021, 10:56
Un lac minier din România crește vizibil pe zi ce trece. A ajuns să stârnească îngrijorare după ce au avut loc mai multe alunecări de teren

Un lac minier din România crește vizibil. Lacul Teliuc, înfiinţat pe întinderea fostei cariere a minei Teliuc a reușit să stârnească cu adevărat curiozitatea tuturor, precum şi îngrijorare. Asta după ce, în mai multe locuri, pe ambele maluri ale Lacului Teliuc, localitate învecinată municipiului Hunedoara, au avut loc mai multe surpări.

Un lac minier din România crește vizibil

Se pare că alunecările de teren au loc destul de des, după cum spun localnicii, şi afectează porţiuni de sute de metri pătraţi. În acest sens, oamenii sunt atenţionaţi să nu se apropie prea mult de zonele „sensibile” de pe maluri, deoarece este pericol de surpare.

În cel puţin trei locuri pot fi văzute rămăşiţele surpărilor malurilor lacului. Într-unul dintre ele, la celălalt capăt al lacului, s-a lucrat la stabilizarea versantului, în alte locuri nu s-a mai intervenit. Au pus o bandă şi câteva pancarte de atenţionare ca oamenii să nu se apropie de maluri, pentru a nu se accidenta, a spus Sergiu, un fost miner, aflat la pescuit pe malul lacului.

Se pare că nivelul apei continuă să crească treptat, astfel că lacul înghite treptat ultimele rămăşiţe de beton ale fostei exploatări miniere.

Un lac minier din Romania creste vizibil
Lacul Teliuc

Este ca o căldare uriaşă, alimentată de izvoare subterane. În ultimele luni a crescut cu un metru, din câte am observat. Malurile sunt însă foarte abrupte, iar în curând puţinele locuri de pescuit rămase vor fi înghiţite şi ele de apă, a spus un alt pescar.

În plus, localnicii sunt de părere că ar trebui realizată o conductă de legătură cu râul Cerna, care trece la circa 10 metri de lacul de acumulare, dar al cărui nivel se află mai sus de cel al luciului lacului.

Lacul Teliuc este localizat la aproximativ cinci kilometri de Hunedoara şi cinci kilometri de barajul Cinciş, și a început să se formeze în urmă cu aproape două decenii, atunci când s-au închis exploatăriile miniere de fier din zonă. Se pare că vechea carieră a minei Teliuc, administrată de Minvest, a fost inundată, împreună cu galeriile şi construcţiile industriale de la baza ei, iar cu timpul noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare, dar şi o adâncime de peste 60 de metri. Astfel, la cinci kilometri de Hunedoara s-a format unul dintre cele mai adânci lacuri din România, dar şi unul dintre cele mai riscante, din cauza deselor alunecări de teren.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...