Localnici ucraineni, îngroziți de atacul necruțător al Rusiei din Mariupol

Elena Avramescu 29.04.2022, 06:54
Localnici ucraineni, îngroziți de atacul necruțător al Rusiei din Mariupol

Puțini în afara industriei metalelor auziseră de Fabrica de oțel și fier din Azovstal a lui Mariupol, înainte de a deveni scena unei ultime rezistențe disperate împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei. Până de curând, Azovstal a fost un jucător important pe scena mondială, producând 4 milioane de tone de oțel anual și exportând majoritatea în întreaga lume, potrivit proprietarului său Metinvest Holding, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.

Ucrainenii din Mariupol luptă până la ultima suflare

De la zgârie-nori Shard din Londra la Hudson Yards din Manhattan și până la Podul San Giorgio din Genova (care a înlocuit podul Morandi prăbușit), oțelul produs la Azovstal este folosit în unele dintre cele mai recunoscute repere ale lumii. Dar de săptămâni întregi, lumea este cuprinsă de bătălia care se dă peste oțelăriile de pe coasta Mării Azov.

Buzunarul luptătorilor ucraineni înrădăcinați în fabrică a devenit un simbol al rezistenței neclintite a țării în fața unui inamic care îi depășește cu mult numeric.

Yuriy Ryzhenkov, CEO al Metinvest Holding, care deține fabrica, este devastat de ceea ce vede că se întâmplă cu uzina și cu Mariupol.

„Orașul este literalmente sub asediu de aproape două luni. Și rușii nu ne permit să aducem mâncare în oraș sau apă în oraș. Nu ne permit să scoatem civilii din oraș într-o manieră centralizată. Îi fac pe oameni fie să se mute cu propriile lor mașini, fie chiar să meargă pe jos prin câmpurile minate. Este un dezastru umanitar acolo.

Nu cred că este uzina pe care și-o dorește. Cred că este vorba despre simbolismul că au vrut să cucerească Mariupolul. Nu s-au așteptat niciodată ca Mariupol să reziste”, a spus Ryzhenkov pentru CNN, atunci când a fost întrebat de ce președintele rus Vladimir Putin vrea să ia Azovstalul.

A treia groapa comuna descoperita langa Mariupol
Groapa comuna de langa Mariupol

Cel puțin 150 de angajați au fost uciși, iar mii de angajați au rămas blocați, spune el.

„Ceea ce știm este că din cei 11.000 de angajați de la Azovstal, doar aproximativ 4.500 de oameni au ieșit din Mariupol și au luat legătura cu noi, așa că știm unde se află. În ultimele două luni, întreaga companie a încercat să facă tot posibilul pentru a aduce oamenii în siguranță. Din păcate, în acest moment, nu suntem încă la jumătatea drumului”, spune Ryzhenkov.

Personalul companiei include dinastii de familie care au făcut oțel de când își amintesc. Ivan Goltvenko, un director de resurse umane în vârstă de 38 de ani la uzină, este a treia generație a familiei sale care lucrează la Azovstal.

„Am sperat că voi lucra pentru Azovstal toată viața și că voi contribui mult la țesătură și la orașul meu. Vezi că orașul tău este distrus este oribil, l-ai putea compara cu o rudă murind în brațele tale. Și să-l vezi murind treptat, organ după organ, și nu poți face nimic…”, spune el cu tristețe.

Știrile despre ceea ce se întâmplă acasă se filtrează de la prieteni și colegi care sunt încă prinși în Mariupol. Însă agonia nu s-a terminat. Avioanele și rachetele rusești continuă să lovească amplasamentul, în ciuda faptului că Putin a spus săptămâna trecută că nu este nevoie să asalteze zona industrială din jurul fabricii. Apărătorii Azovstal au refuzat în repetate rânduri să renunțe la arme. Se crede că sunt sute de soldați și civili prinși încă în fabrică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...