Localitatea din România unde cea mai scumpă casă costă 1.500 de euro. De ce sunt locuinţele aşa ieftine

Ioana Bucur 20.01.2022, 15:50
Localitatea din România unde cea mai scumpă casă costă 1.500 de euro. De ce sunt locuinţele aşa ieftine

S-a vorbit mult despre casele scoase la vânzare în diferite regiuni ale Italiei la prețuri de nimic. Iată că există exemple și la noi în țară. Aceasta este localitatea din România unde cea mai scumpă casă costă 1.500 de euro. Ce trebuie să știe cei interesați de șansa ce pare de nerefuzat înainte de a investi. Care este, de fapt, motivul pentru care locuințele sunt așa ieftine. Povestea „satului fantomă”.

Localitatea din România în care casele se vând de la 250 la 1.500 de euro

Cu câțiva ani în urmă, autoritățile din Italia au dat startul unei campanii inedite, ce s-a bucurat de un succes uriaș nu doar în rândul localnicilor ci și al turiștilor care au visat mereu să fie proprietarii unei case de vacanță în superba țară. Astfel, locuințe vechi, abandonate, au fost vândute chiar și la un euro, cu condiția ca, într-un interval bine stabilit de timp, să le reabiliteze. Modelul a fost preluat și de Croația.

Cei care doresc să își cumpere o casă la prețuri de nimic nu trebuie să părăsească granița României pentru a o face. Există o localitate în care cea mai scumpă casă costă 1.500 de euro, însă situația este cât se poate de diferită față de cea din Peninsulă.

În satul Gura Văii din județul Bacău, prețurile încep de la 250 de euro și nu depășesc 1.500. Proprietățile sunt și acum scoase la licitație, localitatea fiind complet părăsită de ani buni.

Localitatea din România unde cea mai scumpă casă costă 1.500 de euro

Cum a apărut „satul fantomă”

Așezarea a fost ridicată în mare grabă, în 2005, pentru a-i adăposti pe sutele de oameni rămași fără case după inundațiile din zonă. Atunci, un sat întreg a fost luat de ape. În jur de 200 de familii au fost mutate în locuințele, 200 la număr, construite din bani veniți de la Guvern.

Nici un an mai târziu, aproape jumătate erau deja părăsite. Oamenii au ales să plece cât mai repede, în condițiile în care ansamblul de case fusese amplasat departe de restul localității și nici nu aveau utilitățile necesare. N-a durat mult până au plecat și ceilalți, lăsând în urmă un „sat fantomă”.

Autoritățile caută soluții. După 16 ani în care nu a mai locuit nimeni acolo, au fost scoase la licitație, însă cumpărătorii se lasă așteptați, în ciuda faptului că prețurile pornesc de 250 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe