Localitatea din România „înghiţită” de steril care a devenit atracţie turistică. Doar turla bisericii mai aminteşte că acolo au trăit mii de oameni

Ioana Bucur 05.01.2022, 15:12

O imagine potrivită unui film postapocaliptic este realitate pentru câteva sute de suflete de la noi din țară. Un proiect ambițios despre care unii sperau că îi va îmbogăți a adus, în schimb, ruina. Astăzi, localitatea din România înghițită de steril a devenit atracție turistică, în special pentru străinii curioși să vadă cum arată un dezastru. Din vechea așezare ce era „acasă” pentru un sat întreg a mai rămas doar turla bisericii, ultimul semn că acolo au trăit mii de oameni.

„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii”

Este povestea tragică a unui sat pitoresc din munți ce a dispărut de pe fața pământului, înghițit de deșeuri. Acum aproape patru decenii, Geamăna era o localitate ca oricare alta. În 1977, Nicolae Ceaușescu ordona începerea exploatării de cupru la Roșia Poieni care, la acea vreme, era cea mai mare carieră din Europa.

Vestea a fost primită cu brațele deschise de oamenii care locuiau în cele 400 de case din sat și care credeau că aveau să se îmbogățească. Deznodământul a fost cu totul diferit. Câțiva ani mai târziu, din Geamăna au fost expropriate de statul român mai bine de 300 de familii, sumele primite de oameni fiind stabilite în funcție de proprietățile pe care le aveau.

Peste o mie de persoane mai trăiau în sat în 1986, momentul în care a început deversarea sterilului. În prezent, au rămas doar 20, care trăiesc în căsuțele moţeşti, răsfirate de-a lungul a câţiva kilometri, în jurul lacului în care se adună tulbureala de steril de la cariera de cupru. Sunt cei norocoși, ale căror gospodării au fost construite mai sus, pe culme.

Localitatea din România „înghiţită” de steril care a devenit atracţie turistică

Localitatea din România „înghiţită” de steril a devenit atracție turistică pentru străini

Tot pe deal a fost ridicată și biserica satului. De fapt, turla ei este ultimul martor al unor vremuri apuse, înghițite de steril, nămolul ajungând până la nivelul acoperișului. La nici o sută de metri distanță era vechea vatră a satului.

„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii. Or fi sâmţit de la bun început otrava care atunci era doar sub pământ. Ce vă săpui se petrecea pe la sfârşitul anilor 1970. Apoi, pâraiele ce curgeau pe aici s-au înroşit rând pe rând, ca şi când torni în ele sânje”, spune cu năduf unul dintre oamenii care au rămas în Geamăna, Nicolaie Praţa, potrivit Historia.

Roșia Poieni este o exploatare de suprafață de cupru din Munții Apuseni, situată la 90 de kilometri de Alba Iulia și la șapte kilometri sud de Râul Arieș, în comuna Lupșa.

Astăzi, a devenit atracție turistică, locul fiind vizitat în special de străinii curioși să vadă cum arată o localitate rasă de pe fața pământului, înghițită de deșeuri.

Peste ceva timp, nici măcar vechea biserică nu se va mai vedea, în condițiile în care lacul plin de deșeuri miniere crește în fiecare an cu 90-100 de centimetri.

Urmăriți Impact.ro și pe