Lista medicamentelor esenţiale, reintrodusă. Ce înseamnă asta pentru preţul pastilelor

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 28.06.2021, 20:10
Lista medicamentelor esenţiale, reintrodusă. Ce înseamnă asta pentru preţul pastilelor

Ministerul Sănătății, decizie importantă pentru români. Lista medicamentelor esențiale a fost reintrodusă. Ce înseamnă asta pentru preţul pastilelor.

Lista medicamentelor esenţiale a fost reintrodusă

Ministerul Sănătății a decis reintroducerea listei medicamentelor esențiale, ce nu ar trebui să lipsească niciodată din țară. Pentru pastilele ce vor fi incluse în această categorie, prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei valori din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, așa cum se stabilește în prezent.

Ca să fie considerat „esențial”, un medicament va trebui să îndeplinească două condiții importante:

  1. Să fie inclus pe cea mai recentă listă de tratamente esențiale recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
  2. Să facă parte din grupul pastilelor decontate în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Reintroducerea listei de medicamente esențiale face parte din planul autorităților de a rezolva problema crizei de pastile cu care se confruntă țara noastră în ultima perioadă. Toate tratamentele incluse în listă ar urma să fie decontate în proporție de 100%. Proiectul a fost introdus în primul mandat de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu, însă a fost retras de Florian Bodog.

Lista medicamentelor esenţiale a fost reintrodusă
Lista medicamentelor esenţiale a fost reintrodusă

Contractul cadru din Sănătate, modificat. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Guvernul a modificat condițiile în care se acordă asistența medicală, medicamente și dispozitive medicale. Începând din data de 1 iulie, în contractul cadru se va include posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, ce include până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală.

„Printre noile reglementări se numără şi asigurarea unui pachet de prevenţie comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor.

Pentru a asigura accesul la investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acestea pot fi efectuate de furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi peste valoarea de contract”, a transmis Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat.

Medicii de familie vor putea să crească numărul de consultaţii date la domiciliu asiguraţilor din lista proprie. Tot de la 1 iulie, se va deconta o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat, în condiţiile în care până acum, se decontau cel mult patru consultaţii/an pentru pacienţii cu boli cronice. În plus, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naştere, faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...