Timișoara: Două medicamente esențiale pentru tratarea anumitor tipuri de cancer lipsesc de ceva vreme din farmacii. Cei a căror sănătate depinde de ele găsesc soluții la limită

Elena Avramescu 27.01.2021, 19:07
Timișoara: Două medicamente esențiale pentru tratarea anumitor tipuri de cancer lipsesc de ceva vreme din farmacii. Cei a căror sănătate depinde de ele găsesc soluții la limită

Medicamente esențiale pentru tratarea anumitor tipuri de cancer. În vremea coronavirusului, bolnavii cronici au parte de zile negre. Pe lângă teama că, având oricum un sistem imunitar slăbit, sunt mai predispuși să contacteze temuta maladie, au accesul îngreunat la tratamente de specialitate. Și asta din cauza faptului că multe spitale care îi tratau au devenit centre suport pentru Covid-19, dar și pentru că medicamente esențiale pentru ei dispar de pe piață.

Două medicamente esențiale pentru tratarea anumitor tipuri de cancer lipsesc

Se întâmplă și cu Tamoxifenul și Zoladexul, folosite, în principal, pentru tratarea pacienților cu cancer la sân cu receptori hormonali.

Tamoxifenul este cel mai cunoscut tratament hormonal pentru cancerul de sân, fiind un medicament anti-estrogen. Acesta acționează prin blocarea hormonilor să se atașeze de receptorii celulelor canceroase și previne creșterea tumorilor noi. Tamoxifenul este de obicei recomandat pentru o perioadă de cinci ani, iar beneficiile, adică scăderea riscului de cancer mamar, durează aproximativ zece ani de la oprirea tratamentului. Studiile arată că pacienții cu receptori hormonali pozitivi care iau tamoxifen au riscul de reapariție, reapectiv de recidivă al cancerului mamar redus cu jumătate, explică Adriana Anton, medic oncolog.

Doar că, de ceva vreme, medicamentul respectiv nu se mai găsește în farmacii. Asta în situația în care pacienții care îl folosesc trebuie sa-l ia zilnic. Pe grupurile de suport pentru bolnavele de cancer la sân care necesită acest tratament curg mesaje disperate.

Bună ziua dragi luptatoare! Cele care luati Tamoxifen de unde il procurati ca eu nu gasesc nicaieri. Multa sănătate tuturor! a scris Elena M.

Bună seara! Știti cumva unde pot găsi Tamoxifen(10mg) în Timișoara? Am bătut astăzi jumătate de oraș și nimic…. nu se mai găsește.

Ați luat de curând? Daca da, de unde? Nu mai am decât 20 tablete și asta pentru căa mi am redus doza (de capul meu, fără sfatul oncologului) ca să mai rezist până găsesc, a adăugat și Otilia I.

Nici în județul Hunedoara nu se gasește din vară, eu am rugat o prietenă și mi a trimis din Italia. Dacă ai pe cineva afară, le dai pe whatsapp rețeta și ei le cumpără și îti trimit cu autocarul, a spus o altă pacientă, Monica A.

Doua medicamente esentiale pentru tratarea anumitor tipuri de cancer lipsesc
Tamoxifen lipsește din farmacii

Fiolele de Zoladex, la fel de greu de procurat

O solicitare privind lămurirea situației, trimisă pe adresa de mail a Agenției Naționale a Medicamentelor, www.anm.ro, pare să liniștească apele. Redăm în continuare răspunsul primit de reporterul nostru:

Medicamentul TAMOXIFEN SANDOZ 10 mg (TAMOXIFENUM) comprimate filmate este în prelungire discontinuitate temporară din motive de fabricație. Această informație poate fi vizualizată pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Conform informării primite în data de 11.01.2021, din partea deținătorului autorizației de punere pe piață, se estimează reluarea comercializării după data de 18.01.2021.

Atât doar că data de 18 ianuarie a trecut, iar meedicamentul tot nu se găsește. Mai multe decât atât, sunt din ce în ce mai greu de procurat și fiolele de Zoladex, asociate în cele mai multe cazuri tratamentului cu Tamoxifen.

În această situația, fiecare încearcă să se descurce cum poate. Renunță la tratament, modifică doza, caută soluții în străinătate – greu de accesat în condițiile restricțiilor impuse de pandemie. Mai ales că medicamentele respective se elibereaza strict pe rețetă. Medicii spun însă că riscurile întreruperii tratamentului sunt mari.

Vă spuneam, previne recidiva. Ce se întâmplă dacă se întrerupe administrarea? Crește riscul unei recidive, logic. Mai ales că este un tratament pe termen lung, nu poți să-l întrerupi la scurt timp după ce l-ai început. Sunt analize, evaluări, lucruri care țin strict de domeniul medical. Nu se poate să nu-l mai iei și gata, a mai spus medicul oncolog Adriana Anton.

Situația pare, așadar, fără ieșire. Unele paciente au reușit să-și facă un mic stoc, care să le asigure tratamentul pentru o lună sau două. Nu vor să discute despre cum au reușit, pentru că Tamoxifenul se dă pe rețetă, eliberată o dată la trei luni de medicul oncolog. Compensată, ce e drept. Impresionant este faptul că unele dintre ele le oferă celor rămase fără tratamentul încă indisponibil, o cuite salvatoare, pe care o vor primi înapoi când situația va reveni la normal. Mai sunt și cazurile unor paciente cărora medicii le-au modificat tratamentul și care, rămase cu câteva cutii de Tamoxifen, îl oferă celor care nu mai au nici măcar o pastilă.

„Daca cineva are nevoie de Tamoxifen, pot ajuta,cu o pastile pentru o luna!”, așa sună un mesaj de pe un grup de suport pentru pacientele cu cancer la sân.

„Am ceva rezervă, pe care aș încerca să v-o dau. Încercați pe messenger să mă contactați. Imi este teamă că poșta e greoaie și să vedem daca merge cu altceva”, adaugă altă pacientă.

Până când medicamentele respective, esențiale pentru sănătatea unor femei care au trecut printr-una dintre cele mai grave maladii ale secolului, vor apărea în farmacii, așa încât să poată fi luate fără probleme, doar solidaritatea între cele care au trecut prin acest coșmar este o soluție pentru ca tratamentele vitale să nu fie întrerupte.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...